Sporen uit het verleden

Nieuws

17 april 2018

Woensdag 18 april is het de internationale dag van de monumenten en archeologische vondsten. ProRail vindt regelmatig sporen uit het verleden tijdens projecten. Zoals bijvoorbeeld bij het nieuwe opstelterrerrein voor treinen bij 'De Vork' in Haren.

Geschiedenis van duizenden jaren

Tijdens de voorbereidingen voor de aanleg van de nieuwe sporen in Haren zijn er archeologische bodemonderzoeken gedaan. We vonden talloze sporen van duizenden jaren geschiedenis, zoals pijlpunten, vuurplaatsen en contouren van een boerderij.

Archeologisch wandelpark

Om het verleden levend te houden ontwikkelen ProRail en provincie Groningen namens Groningen Spoorzone een nieuw wandelpark. De vele archeologische vondsten op het terrein vormden inspiratie voor het ontwerp. Het park wordt ingericht als een archeologisch wandelpark, waarbij de archeologie zoveel als mogelijk in de grond bewaard blijft. Het deel dat uit de grond moet vanwege watergangen is bijna allemaal afgegraven. Onlangs plantten schoolkinderen de eerste bomen. 

Spoorplan Noord-Nederland

Deze spoorverbeteringen zijn onderdeel van een groter plan om het noorden beter bereikbaar te maken: dat is het doel van Spoorplan Noord-Nederland. Door Spoorplan Noord-Nederland nemen de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toe, waardoor er snellere verbindingen in de regio en naar de Randstad ontstaan. Meer op www.prorail.nl/spoorplannoordnederland.

Bekijk: ProRail plantte met de kinderen van De Borg de eerste boom bij Haren / De Vork

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers