Start bouw nieuwe onderdoorgang Vierpaardjes Venlo

Nieuws

9 oktober 2023

De bouw van de nieuwe onderdoorgang Vierpaardjes in Venlo gaat op vrijdag 14 oktober van start. Dit ambitieuze project, een gezamenlijke inspanning van de gemeente Venlo en ProRail, verbetert zowel de verkeerssituatie als de leefbaarheid in de omgeving. Van 14 oktober tot 16 oktober vinden voorbereidende werkzaamheden plaats. De totale bouwperiode duurt ruim twee jaar en is gepland tot eind 2025.

Verkeer, duurzaamheid én omgeving

Er ging een grondige planvorming, ontwerp- en voorbereidingsfase aan vooraf. De onderdoorgang Vierpaardjes gaat namelijk niet alleen de verkeersdoorstroming verbeteren, maar is ook gericht op duurzaamheid en omgevingskwaliteit. Zo wordt bij de bouw vrijkomende grond lokaal hergebruikt en het fietsdek uitgevoerd met een duurzamere betonsamenstelling. Bovendien krijgt de omgeving van de tunnel een uitkijkpunt en een groene, vriendelijke inrichting, die de leefbaarheid vergroot.

Werkzaamheden

Van vrijdag 14 tot maandag 16 oktober gaan we de bestaande overweg aanpassen zodat de tijdelijke weg hier op aangesloten kan worden. Deze tijdelijke weg, een zogenaamde bypass, zorgt ervoor dat de aannemers voldoende werkruimte hebben om op een veilige manier de nieuwe onderdoorgang te bouwen. Door de tijdelijke weg blijven bovendien de omliggende woonwijken tijdens de werkzaamheden goed bereikbaar voor de bewoners en hulpdiensten.  

In hetzelfde weekend brengen we damwanden aan. Deze komen parallel aan het spoor, zowel aan de kant van de Vierpaardjes als de Broekstraat. Deze damwanden zijn onder andere nodig om tijdens de tweede periode van werkzaamheden -in april 2024- de spoordekken op hun definitieve plek te kunnen schuiven. De twee nieuwe spoordekken worden ter hoogte van het voormalige Profile Tyrecenter gebouwd in de periode tussen oktober 2023 en april 2024. 

“Samen met de gemeente bouwen we aan een veiliger en beter bereikbaar Venlo”, zegt Dimitri Kruik, regiodirecteur ProRail. “De bouw van de onderdoorgang is een uitdagende klus midden in het stedelijk gebied aan de voet van glooiend landschap. En dit alles terwijl ‘de winkel openblijft’: zowel het trein- als wegverkeer moeten zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden.” 

  • Impressie van de nieuwe onderdoorgang bij de vierpaardjes
    Impressie van de nieuwe onderdoorgang bij de vierpaardjes
  • Impressie van de nieuwe onderdoorgang bij de vierpaardjes
    Impressie van de nieuwe onderdoorgang bij de vierpaardjes

Tijdelijke Overweg Vierpaardjes

De voorbereidende werkzaamheden van de gemeente begonnen op 4 oktober met een tijdelijke afsluiting van de spoorwegovergang Vierpaardjes, die bijna drie weken duurt. Vanaf 20 oktober kunnen weggebruikers de tijdelijke weg weer gebruiken om het spoor bij Vierpaardjes over te steken. Deze tijdelijke weg blijft in gebruik tot de definitieve onderdoorgang klaar is, naar verwachting eind 2025. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs wordt geadviseerd om tijdens deze periode zo veel mogelijk gebruik te maken van de adviesroute via het centrum van Venlo.

Wethouder Erwin Boom van Venlo benadrukt het belang van deze onderdoorgang voor de toekomst van zijn stad. Hij erkent dat de bouwwerkzaamheden enige hinder met zich meebrengen, maar dit is tijdelijk en het uiteindelijke resultaat zal een veiliger, leefbaarder en beter bereikbaar Venlo zijn.

Impact op treinverkeer

Tijdens de bouwperiode van 14 tot 16 oktober rijden er geen treinen van en naar Venlo. In plaats daarvan worden bussen ingezet. ProRail werkt bovendien van zaterdag 14 oktober tot en met zondag 22 oktober aan het spoor tussen Eindhoven Centraal en Blerick. Ook hier rijden geen treinen, maar bussen. We raden reizigers aan om tijdig hun reis te plannen en rekening te houden met deze tijdelijke wijzigingen in het treinverkeer.

Meer informatie over de voortgang van het project en de impact op het verkeer is te vinden op vierpaardjesvenlo.nl Meer informatie over de voortgang van het project en de impact op het verkeer is te vinden op vierpaardjesvenlo.nl

Raadpleeg de reisplanner Raadpleeg de reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers