Start restauratie perronkappen Groningen

Nieuws

13 maart 2020

De historische perronkappen van station Groningen zijn na ruim 120 jaar toe aan grondige renovatie. Op 17 maart start de opbouw van het steigerwerk om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens worden de hoge perronkappen langs het stationsgebouw in delen gedemonteerd en op een andere locatie gerestaureerd. In 2022 plaatsen we ze terug. In de tussentijd komen er tijdelijke perronkappen om onder te kunnen schuilen.

Historie behouden

De monumentale perronkappen op station Groningen zijn gebouwd in de periode 1894-1896. Ze zijn dus al meer dan 120 jaar oud. Weersinvloeden hebben de kappen aangetast. Ook voldoen ze door hun leeftijd niet meer aan de huidige wet- en regelgeving.
Om die reden heeft ProRail de perronkappen langs het stationsgebouw in 2019 laten voorzien van extra steunpunten en zijn ze vastgezet met metaaldraden. Wij vinden het belangrijk om de historische perronkappen te behouden. In de aanpak van station Groningen (in het kader van project Groningen Spoorzone) zijn de perronkappen dan ook ingepast.

Werkzaamheden

De opbouw van het steigerwerk start op dinsdagavond 17 maart. Voordat we de kappen kunnen verwijderen, moet eerst alles wat er aan hangt weggehaald worden. Denk aan omroepinstallaties, bewegwijzering en verlichting. Daarna worden de kappen in fases verwijderd en op een andere locatie gerestaureerd. We beginnen met het verwijderen aan de westzijde van het stationsgebouw. Vanaf daar werken we de komende maanden in fases toe naar de oostzijde. De werkzaamheden voeren we uit met inachtneming van de Corona-preventie-voorschriften van het RIVM. De aannemer kan op dit moment voldoende mensen inzetten om het werk te beginnen. Wij zijn erg blij met deze inzet! Het is belangrijk, omdat werk wat we nu doen zorgt dat het project in de komende maanden als geheel zoveel mogelijk doorgang kan vinden.

De werkzaamheden zijn als volgt ingepland:

  • Van 17 t/m 20 maart in de avond en nachturen: opbouw steigerwerk. Geen hinder voor reizigers.
  • Van 23 maart t/m 3 april: verwijderen omroepinstallaties, bewegwijzering, verlichting, etc. en elders plaatsen. Enige overlast voor reizigers in verband met hoogwerkers op het perron.
  • Weekend van 4 en 5 april: start verwijderen aantal delen perronkap perron 1 (westzijde). Treinen stoppen op en vertrekken van andere perrons. De verbinding van de perronkap aan het station bevat asbest. Na 6 april verwijderen we dit volgens de protocollen, afgeschermd van de reizigers.
  • Op 25 en 26 april: verwijderen perronkappen perron 2 (westzijde). Door andere werkzaamheden op de lijn Groningen-Leeuwarden rijden er op deze dagen geen treinen.
  • 28 April t/m 4 mei: we gaan verder op perron 1 met verwijderen perronkappen. Vanaf begin mei gaan we weer verder op perron 2. Let op: op Koningsdag vinden geen werkzaamheden plaats.
  • 6 Mei t/m 3 juni: verwijderen hoge kappen aan de oostzijde, net voorbij het stationsgebouw. In deze periode zijn er diverse werkzaamheden op de trajecten van en naar Groningen. Daarom rijden er geen of minder treinen
  • De overige perronkappen worden later in het project Groningen Spoorzone aangepakt.
  • In 2022 worden de hoge perronkappen gerestaureerd teruggeplaatst.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers