Station Assen genomineerd voor Beste Gebouw-award

Nieuws

9 juni 2021

Het nu al iconische stationsgebouw van Assen maakt kans om BNA Beste Gebouw van 2021 in de categorie Identiteit en icoonwaarde te worden. Een prijs van de branchevereniging voor architectenbureaus. Geen wonder, volgens bouwmanager Marko Verkuil die betrokken was bij de bouw: “Het is een heel bijzonder gebouw. Het houten dak ziet er waanzinnig uit.”

Duurzaam station

De unieke driehoekige kap van natuurlijk materiaal maakt het station een echte eyecatcher. “Met 3000 m2 is het zelfs een van de grootste houten constructies van het land,” aldus Marko. Bovendien is de kap voorzien van speciale begroeiing: sedum. Deze kleine plantjes houden regenwater vast en zorgen voor natuurlijke koeling, zoals op alle groene daken. Samen met energiezuinige ledverlichting en veel lichtdoorlatende elementen is het station een prachtig, energiezuinig én duurzaam gebouw.

Stem op station Assen

Het station, ontworpen door architectenbureaus Powerhouse Company en De Zwarte Hond, maakt kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. Stemmen voor die laatste kan tot 9 augustus.

Breng je stem uit

Iconische waarde

De vakjury, onder voorzitterschap van Alexander Pechtold, is onder de indruk van de iconische waarde van het station: “Met een helder stedenbouwkundig en architectonisch gebaar geeft Station Assen identiteit aan de stad. Onder de iconische houten luifel strekt de rode loper zich uit vanaf het station naar de binnenstad. Een uitnodigende, herkenbare en toegankelijke entree naar de stad, waar reizigers zich gemakkelijk kunnen oriënteren.”

Het is een heel bijzonder gebouw. Het houten dak ziet er waanzinnig uit.

Marko Verkuil bouwmanager bij ProRail

Op naar een award?

Architectenbureaus Powerhouse Company en De Zwarte Hond zonden het station in. Station Assen is door naar de laatste drie in de categorie Identiteit en icoonwaarde. Het station maakt daarmee kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. Stemmen kan tot 9 augustus, op 16 september is de uitreiking. Stem mee voor de publieksprijs!

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers