Station Eindhoven krijgt 1.900 zonnepanelen

Nieuws

9 maart 2017

Op de monumentale perronoverkapping op station Eindhoven worden dit najaar 1.900 zonnepanelen geplaatst. Dat is voldoende om minimaal 60 % van de energie op te wekken die ProRail jaarlijks verbruikt op station Eindhoven.

ProRail heeft de ambitie om in 2030 alle energie die we verbruiken zelf op te wekken. Dit gaan we onder andere doen door alle geschikte stationsdaken en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen; zo krijgen we het grootste zonnedak van Nederland. Een groot project dat er nu aan staat te komen is de toepassing van zonnepanelen op de Rijksmonumentale perronkap van station Eindhoven. Mede mogelijk dankzij een subsidie van Stimulering Duurzame Energie. Het project is eind januari gegund aan Bink (afdeling Solar). 

Verdeling  NS en ProRail 

ProRail verbruikt op station Eindhoven jaarlijks 775.000 kWh, dat staat gelijk aan ongeveer 220 huishoudens. De 1.900 panelen leveren een minimale opbrengst van 450.000 kWh oftewel 130 huishoudens. Als er veel energie wordt opgewekt, wordt die verdeeld onder ProRail en NS. Vakdeskundige Robin Schipper legt uit: “We hebben gekeken naar het totale verbruik van NS en ProRail. De verbruiken worden geregistreerd in twee hoofdmeters. We hebben uitgezocht wie op welk moment hoeveel energie nodig heeft. Het uitgangspunt is om de opgewekte energie direct te gebruiken voor bijvoorbeeld de roltrappen, liften en bewegwijzering. 

Vergunning

De perronkap is een Rijksmonument en daarom was het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Samen met een architect is er goed gekeken naar de ruimtelijke en esthetische inpassing van de zonnepanelen op het dak. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft een positief advies afgegeven op de ontwerpuitgangspunten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers