Station Rotterdam Centraal vanuit huis verkennen

Nieuws

13 februari 2018

Sinds kort is station Rotterdam Centraal ook thuis op de computer te bekijken. Via Google Street View zijn de hal en alle perrons compleet in beeld gebracht. Met Street View kunnen mensen als in een spel op de computer door het station lopen en alles zien alsof ze echt op het station zijn. Zo kunnen zij hun route op Rotterdam Centraal vanuit huis voorbereiden.

Behoefte om thuis te oefenen

Uit onderzoek is gebleken dat veel reizigers met een beperking de wens hebben om de looproute door het station vooraf (thuis) te oefenen. ProRail en NS onderzoeken de komende maanden of dit reizigers met een functiebeperking (zoals bijvoorbeeld mensen die slecht zien of mensen die in een rolstoel zitten) kan helpen om zich thuis al voor te bereiden op de route door het station.

Continu verbeteren

Voor reizigers met een beperking kan een treinreis van en naar het station een flinke uitdaging zijn. Waar zijn de liften? Waar kan ik een kaartje kopen? Vanaf welk perron rijdt mijn trein en hoe kom ik daar? Allemaal vragen waarbij we deze groep reizigers zo goed mogelijk willen begeleiden. Daarom onderzoeken ProRail en NS continu nieuwe manieren om de toegankelijkheid van stations te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld de proef die met de voelbare plattegrond die in het najaar van 2017 op een aantal grote stations is gestart.

Onderzoek

De komende tijd kunnen reizigers met een functiebeperking hun reis via Google Street View thuis voorbereiden. Over drie maanden ontvangen zij een uitnodiging om mee te doen aan ons onderzoek. Het resultaat van het onderzoek bespreken we vervolgens met belangenverenigingen. Daarna bepalen we of we meerdere stations in Google Street View gaan plaatsen.

Programma Toegankelijkheid

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen, ook mensen met een functiebeperking. ProRail en NS werken hard aan een treinreis zonder obstakels. Ieder jaar worden stations meer en beter toegankelijk, onder andere door eenduidige en voorspelbare landelijke richtlijnen voor routegeleiding. Dit stemmen we af met partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers