Stationsgebied Nunspeet wordt veiliger en prettiger

Nieuws

18 april 2023

In Nunspeet maken we ruimte voor de toekomst. Op maandag 17 april gaven ProRail, de gemeente Nunspeet, aannemers BAM en Van Hattem & Blankevoort samen met de NS en het Spoorwegmuseum de aftrap voor samenwerking in het stationsgebied. We namen symbolisch afscheid van het verleden en kijken vooruit naar een veilig en prettig stationsgebied met twee onderdoorgangen.

Symbolisch startsein

De overgang van oud naar nieuw werd gemarkeerd met een bijzondere overdracht. Nunspeter Martin Stuijvenberg merkte een oud NS-bordje op, met daarop “NS Eigen weg”. Hij schatte in dat het bord wel eens van historische waarde zou kunnen zijn. Het bord is een stille getuige van veel veranderingen op en rond station Nunspeet. Maar het moet wijken met de verbouwing van het stationsgebied. We zijn meneer Stuijvenberg dankbaar voor zijn oplettendheid. Hij was maandag aanwezig om het bord te overhandigen aan het Spoorwegmuseum.

Zo namen we symbolisch afscheid van het oude en werken aan de toekomst. Danou Veenhof, regiodirecteur ProRail Noord-Oost, Maarten Haverkamp, regiodirecteur Noord-Oost NS, en Mark van de Bunte, wethouder van de gemeente Nunspeet, onthulden daarvoor een nieuw bord: het bouwbord. Daarmee gaven ze het startsein voor de werkzaamheden in Nunspeet.

Danou Veenhof (regiodirecteur ProRail), Maarten Haverkamp, (regiodirecteur NS) en Mark van de Bunte (wethouder gemeente Nunspeet) onthullen het bouwbord
Danou Veenhof (regiodirecteur ProRail), Maarten Haverkamp, (regiodirecteur NS) en Mark van de Bunte (wethouder gemeente Nunspeet) onthullen het bouwbord

Werkzaamheden

Bij het station van Nunspeet gaat heel wat gebeuren. Er worden twee onderdoorgangen aangelegd: één voor het autoverkeer over de Elspeterweg en één voor voetgangers en fietsers. In die laatste komen ook een trap en lift naar het perron. Danou Veenhof: “Met de twee onderdoorgangen kunnen reizigers straks veilig doorrijden, doorfietsen of doorlopen. Daar wordt Nunspeet beter bereikbaar van en het maakt het stationsgebied aantrekkelijker.”

Tijdens de werkzaamheden verwijderen we ook wissels, verbeteren we de ligging van de sporen, passen het perron aan en breiden de fietsenstalling uit.

Samenwerking

Voor de verbouwing van het station werken verschillende partijen samen. De gemeente Nunspeet heeft de voorbereidingen voor de metamorfose van de stationsomgeving gestart en de BAM werkt nu aan voorbereidende werkzaamheden. Aannemer Van Hattem & Blankevoort bouwt de twee onderdoorgangen in opdracht van ProRail. Het werk moet in 2026 klaar zijn.

Foto's: HollandLuchtfoto


We werken in 2023 vaker en langer aan het spoor dan ooit tevoren. En dit brengt meer uitdagingen met zich mee dan ooit tevoren. Lees hoe we daarmee omgaan.

Onderdoorgangen

Bij station Nunspeet maakt de overweg op de Elspeterweg plaats voor twee onderdoorgangen. Autoverkeer, fietsers en voetgangers kunnen straks onder de sporen door.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers