Stillere hogesnelheidslijn in Zoetermeer

Nieuws

20 augustus 2021

ProRail start in de nacht van zondag 22 augustus met het geluidsabsorberend maken van een 2400 meter lang geluidsscherm. Dat gebeurt in Zoetermeer, aan de westzijde van de hogesnelheidslijn (HSL). Een deel van de huidige transparante schermen vervangen we door geluidsabsorberende panelen. De werkzaamheden duren tot eind 2021.

Dag- en nachtwerk

Overdag voert de aannemer langs de HSL voorbereidend werk uit. Denk hierbij aan het op locatie brengen van de materialen en het maken van de fundering voor het nieuwe geluidsabsorberende scherm.  

Het vervangen van de huidige schermen door geluidsabsorberende panelen gebeurt ’s nachts, tussen 00.30 en 04.30 uur. Dan rijden er geen treinen rijden op de HSL. De spanning kan dan van de bovenleiding, zodat er veilig gewerkt kan worden.   

Deze werkzaamheden duren tot eind 2021. In mei 2022 start het grondwerk voor het plaatsen van een nieuw scherm van 400 meter, ter hoogte van de voetbalvelden van sv DSO Zoetermeer. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe scherm in maart 2023 klaar. 

Bovenwettelijke maatregelen

Het geluid dat de treinen op de HSL maken, past binnen de wettelijke geluidsnormen. Toch ervaren omwonenden sinds 2009 overlast van het treinverkeer op het traject. In 2009 werd de HSL in gebruik genomen.

Om de geluidswaarden verder te beperken, heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) in 2015 besloten om bovenwettelijke maatregelen te nemen op meerdere plekken langs de HSL. Deze maatregelen voeren we nu uit.

In de video hieronder laten we je zien hoe we te werk zijn gegaan in Lansingerland.

Bekijk: Geluidsmaatregelen Lansingerland

Geluidsmaatregelen op meerdere locaties

Zoetermeer is de tweede gemeente waar de geluidsmaatregelen worden getroffen. In Lansingerland zijn de werkzaamheden al in volle gang. Hierna volgen nog maatregelen in de gemeentes Zwijndrecht, Hoeksche Waard en Kaag en Braassem. In totaal vervangen we 10 kilometer transparante schermen voor geluidsabsorberende schermen en plaatsen we 3 kilometer aan nieuwe schermen.

Bijzondere samenwerking

Het ministerie van I&W is opdrachtgever van de geluidsmaatregelen. BAM Infra voert de geluidsbeperkende maatregelen uit in opdracht van Infraspeed Maintenance B.V., de operationele beheerder van de HSL. ProRail ziet toe op de juiste uitvoering van de werkzaamheden. Daarnaast is ProRail verantwoordelijk voor de verkeersleiding, de capaciteitsverdeling en de organisatie bij calamiteiten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers