Storm Ciarán en het spoor

Nieuws

2 november 2023

Storm Ciarán raasde 2 november over een deel van Nederland. ProRail heeft de situatie op het spoor nauwlettend in de gaten houden. Eerst viel de hinder op het spoor mee. Later in de middag nam het aantal incidenten toe. Op verschillende plekken vielen takken en bomen op het spoor.

Update | 10:25 uur

De storm is gaan liggen, veel schade is hersteld en takken en bomen zijn opgeruimd. Bij Opdam kampen we nog met een kapotte bovenleiding. Aangezien daar ook geplande werkzaamheden zijn, wordt het herstel daarvan meegenomen in die werkzaamheden.

In Haelen is vannacht keihard gewerkt om een omgevallen boom van de bovenleiding te krijgen. Met man en macht is tot in de late uurtjes gezaagd. Rond half drie kon de trein met een Unimog (een kleine vrachtwagen voor op het spoor) worden weggesleept. De hele dag zal er nog gewerkt moeten worden aan de reparatie van de bovenleiding. De schade is flink.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Update | 21:00 uur

De storm is aan het afnemen, maar we kampen nog wel met de gevolgen van storm Ciarán. Op meerdere trajecten ligt er nog een boom op het spoor. Daardoor is er geen treinverkeer mogelijk tussen Tiel en Elst en tussen Den Haag en Utrecht is er beperkt treinverkeer mogelijk.

Door een kapotte bovenleiding rijden er geen treinen tussen Hoorn en Heerhugowaard. In Haelen wordt in de loop van de avond gestart met de kapwerkzaamheden aan de boom die daar op bovenleiding ligt. Het is onbekend hoe lang herstel gaat duren: er is flinke schade.

  • In het Limburgse Haelen is een trein tegen een boom gereden die op het spoor is gevallen.
    In het Limburgse Haelen is een trein tegen een boom gereden die op het spoor is gevallen.
  • Vanavond worden in Haelen voorbereidingen getroffen om de boom te kappen.
    Vanavond worden in Haelen voorbereidingen getroffen om de boom te kappen.
  • Het is onbekend hoe lang herstel gaat duren.
    Het is onbekend hoe lang herstel gaat duren.

Update | 18:15 uur

Vooral takken en bomen op het spoor blijven voor verstoringen in de treindienst zorgen. Op de lijn tussen Den Bosch en Nijmegen lagen op verschillende plekken flinke takken op het spoor. Die moesten worden weggezaagd.

Er is op dit moment geen treinverkeer mogelijk tussen Lammenschans en Alphen aan de Rijn door een boom op het spoor. Het spoor is ook glad door veel blaadjes en heftige regenval rondom Arnhem. Daardoor rijden er daar minder treinen.

In het Limburgse Haelen is de evacuatie van de gestrande trein gestart. Daar reed een trein tegen een boom die op een bovenleiding was gevallen. De treindienst is aangepast tot het einde van de reizigersdienst.

Een boom veroorzaakte schade aan de bovenleiding in Haelen  (Limburg)
Een boom veroorzaakte schade aan de bovenleiding in Haelen (Limburg)

Update | 16:28 uur

In het Limburgse Haelen is een trein tegen een boom gereden die op het spoor is gevallen. De trein is niet ontspoord en er zijn geen gewonden. De bovenleiding is kapot en er is geen treinverkeer mogelijk tussen Weert en Roermond. We gaan de problemen zo snel mogelijk verhelpen.

Bericht | 14:40 uur

Een omgevallen boom bij Oss werd vanmorgen binnen 20 minuten opgeruimd. Maar het zorgt natuurlijk voor vertraging en dat is vervelend voor reizigers. Het advies is: houdt de actuele situatie via een reisplanner in de gaten.

Voorbereidingen

In aanloop naar deze dag zijn er door ProRail verschillende voorbereidingen getroffen. Zo hebben we een sleeplocomotief klaar staan en een aantal Unimogs (een kleine vrachtwagen voor op het spoor) zodat we een gestrande trein snel weer op pad hebben.

Omdat het zwaartepunt van de storm in de zuidelijke kustprovincies ligt hebben NS en ProRail daar de dienstregeling aangepast. De Intercity tussen Vlissingen en Rotterdam Centraal stopt in Roosendaal. Reizigers moeten daar overstappen. Daardoor heeft een eventuele uitval van treinen minder invloed op de treindienst in de rest van het land.

Weercodes

Het KNMI heeft voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Nederland code oranje afgekondigd. Voor de rest van Nederland geldt code geel.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers