Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Stremming IJsselbrug Zutphen

Nieuws

15 oktober 2020

ProRail werkt van zaterdag 17 tot en met maandag 26 oktober 24 uur per dag aan het spoor tussen Apeldoorn en Zutphen en tussen Dieren en Zutphen (vanaf de Molenweg, De Hoven). Hierdoor rijden er geen treinen deze periode. Van 17 tot en met 21 oktober is de brug afgesloten voor auto’s en treinverkeer. Van 22 tot en met 26 oktober heeft het wegverkeer maximaal tien minuten wachttijd bij de brug.

Omleiding en fietsers

Fietsers en voetgangers kunnen de oude IJsselbrug passeren tijdens de werkzaamheden. Wel wordt het voetgangerspad tijdelijk afgesloten. Voetgangers worden dan omgeleid via het fietspad. 

Van zaterdag 17 oktober tot en met woensdag 21 oktober is de brug afgesloten voor diverse werkzaamheden. Via borden wordt een omleiding ingesteld. Er rijden geen treinen. In deze periode is de scheepvaart ook gestremd. 

Maximaal tien minuten wachttijd

Vanaf donderdag 22 tot maandag 26 oktober is scheepvaart weer mogelijk. Een brugwachter opent de brug als er schepen langs willen. De opening van de hefbrug duurt maximaal tien minuten. Als de opening langer dan tien minuten gaat duren, sluit de brugwachter de brug zodat het wegverkeer weer door kan rijden. Treinverkeer is nog niet mogelijk. 

Werk in uitvoering

Naast het vernieuwen van sporen en wissels vernieuwt de aannemer ook de hefkabels van het beweegbare spoordeel van de IJsselbrug (hefbrug). Aannemer Strukton voert de werkzaamheden uit voor ProRail.

Om welke brug gaat het? 

De hefbrug gaat over de rivier de IJssel en is onderdeel van de IJsselbrug en de spoorlijn. Naast de IJsselbrug ligt ook een wegbrug die onderdeel is van de Kanonsdijk. Deze weg is de verbinding tussen de N345 en het centrum van gemeente Zutphen en vice versa.

In beide bruggen zit een beweegbaar deel, een zogenaamde hefbrug. De hefkabels die de hefbrug van het spoorgedeelte omhoog trekken zodra scheepvaart de brug passeert, zijn aan vervanging toe.

Gevolgen voor het treinverkeer

Als gevolg van de werkzaamheden rijden er geen treinen tussen Apeldoorn en Zutphen en Arnhem en Zutphen. Wil je reizen met de trein? Raadpleeg dan voor actuele reisinformatie een reisplanner.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers