Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Strukton bouwt geluidsschermen bij Naarden-Bussum

Nieuws

19 januari 2024

ProRail zorgt in samenwerking met bouwbedrijf Strukton voor de realisatie van maar liefst vijf geluidsschermen langs het spoor op het traject tussen Naarden en Bussum. “We hebben zin om met deze klus aan de slag te gaan”, licht Klaas Buist van Strukton toe. “De bouw langs het spoor en dicht bij woningen maakt dat goed schakelen met de omgeving noodzakelijk is. Hier hechten we dan ook veel belang aan.”

Prettiger wonen

De geluidsschermen zorgen voor passende geluidswering voor de woningen langs het spoor bij Bussum, het station Naarden-Bussum en de bocht bij Naarden richting Weesp.

“Dat is nodig om het geluid van treinen die passeren, remmen of vertrekken meer te dempen. Zo kunnen omwonenden prettiger langs het spoor wonen”, vertelt Pieter Dijkstra, projectmanager bij ProRail. “De schermen op het station zijn transparant uitgevoerd zodat je onder andere de bewegwijzering naar perrons goed kunt blijven zien. De overige schermen zijn schanskorven met breuksteen die zorgen voor een natuurlijke uitstraling en goed passen bij de omgeving.”

Impressie van de geluidsschermen
Impressie van de geluidsschermen

Lange aanloop

ProRail zou eerder geluidsschermen plaatsen, maar de nieuwe bochtverruiming op het baanvak zorgde voor een ander geluidsbeeld. “Nu de aannemer aan boord is, kunnen we concreet toewerken naar de realisatie”, aldus bouwmanager Rob Haksel. “Dat doen we in nauwe samenwerking met de gemeente Gooise Meren, die uitkijkt naar de bouw van de geluidsschermen. Wij hopen dat veel bewoners hier, ondanks de tijdelijke overlast die de bouw mogelijk met zich meebrengt, erg blij mee zijn.”

Op de vraag of de aannemer morgen gelijk aan de slag gaat, moet Rob Haksel de verwachtingen nog wat temperen. “De plannen liggen er en Strukton gaat de komende maanden aan de slag met de uitvoeringsplannen. Pas in het weekend van 13 december 2024 en 7 februari 2025 zullen we de werkzaamheden uitvoeren. In de maanden daarvoor zijn er wel voorbereidende werkzaamheden. We verwachten alle geluidsschermen in de zomer van 2025 gereed te hebben. Zodra er meer bekend is over de planning, communiceren we hier uiteraard over.”

Geluid

Rijdende treinen produceren geluid. Wie in de buurt van het spoor woont of werkt, kan hier last van hebben. Voor onze omgeving willen we een goede buur zijn. Daarom nemen we de zorgen van omwonenden serieus. En waar mogelijk treffen we maatregelen om geluidshinder te verminderen én te voorkomen.

Lees meer over geluid Lees meer over geluid

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers