Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Strukton en ProRail vieren jubileum: “Maak het echt weleens anders mee”

Nieuws

6 december 2023

Vijf jaar lang werken projectmanagers Edward Ruiter en Ben Steehouwer al samen aan PHS Rijswijk-Rotterdam. En dat is een bijzondere samenwerking, want Edward werkt voor ProRail en Ben voor Strukton Rail. Zonder deze prettige samenwerking hadden Edward en Ben al lang niet meer op schema gelegen. “Maar het is een huwelijk met een einddatum, wanneer de eindstreep gehaald is.”

Onderling vertrouwen

In december 2018 werd het eerste contract tussen beide partijen ondertekend. In eerste instantie alleen voor Rijswijk-Delft Campus (dat toen nog Delft Zuid heette), maar later voor gehele spoor tussen Rijswijk en Rotterdam. “Daar is de basis gelegd voor het vertrouwen over en weer”, vertelt Edward.

Dat kan Ben alleen maar beamen. “Als projectmanager ben ik de afgelopen vijf jaar ontzettend verwend. Met een werkgever die de oren en ogen niet sluit voor mijn issues. Je merkt bij ProRail de houding dat we élkaar nodig hebben. Hoewel we in het begin natuurlijk moesten wennen aan elkaar, is dat gevoel er altijd geweest. We maken het echt weleens anders mee.”

Edward: “We gingen transparant en eerlijk met elkaar aan tafel. Strukton had een andere aanpak dan ProRail bedacht en daar hebben wij naar geluisterd. Vanaf dag één was de insteek om vertrouwen in de aannemer te hebben. Ik zie de aannemer als een verlengstuk van mijn team. Er is geen wij en zij. Natuurlijk hebben Ben en ik allebei onze eigen verantwoordelijkheden en daar moet je elkaar in vinden. Het schuurt weleens, maar we komen er altijd uit. Het is een eer om met Ben samen te werken.” En dat is wederzijds, vindt Ben.

Strukton-projectmanager Ben Steehouwer (links) luistert naar zijn ProRail-collega Edward Ruiter
Strukton-projectmanager Ben Steehouwer (links) luistert naar zijn ProRail-collega Edward Ruiter

Berg aan problemen overwonnen

Het einde is na vijf jaar in zicht, maar er moet nog wel een hoop gebeuren. Ben: “Het doel is om eind 2024 de PHS-dienstregeling te kunnen rijden tussen Rijswijk en Rotterdam. In de tussentijd hebben we al een hele berg aan problemen overwonnen. De coronacrisis, de materiaaltekorten door de oorlog in Oekraïne. En nog steeds lopen we nagenoeg op schema.”

Edward weet dat het ook komend jaar niet anders zal zijn: “Nu komt de capaciteitscrisis eraan. We hebben echt alle hulp nodig om ons doel te kunnen halen. Als we niks doen, gaan we het project niet redden door een tekort aan mensen. We doen namelijk meer, maar we hebben minder mensen. Bij alle partijen hebben we te weinig, over de gehele spoorbranche. Dat zie ik terug in het team: het is spannend, het is hard werken, maar we komen er wel.”

Al veel bereikt

Het is daarom goed om af en toe stil te staan bij dat wat al bereikt is. Edward: “Het is bizar om te zien hoe ver we al zijn. Met het hele team staan we daar deze week wel even bij stil. Het blijft mensenwerk: in beide teams wordt zoveel werk verricht. Zij doen dat met plezier en staan straks met trots langs het spoor wanneer de PHS-dienstregeling rijdt.”

Lees hier meer over het programma Lees hier meer over het programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers