Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Swietelsky gaat opwaardering Maaslijn uitvoeren

Nieuws

25 oktober 2023

De elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn is gegund aan Swietelsky Rail Benelux. De spooraannemer heeft de Europese aanbesteding gewonnen en gaat aan de slag met de werkzaamheden aan het spoor tussen Nijmegen en Roermond. Eind 2027 moet deze 88 kilometer lange spoorlijn gereed zijn.

De Maaslijn

Van deze spoorlijn maken ongeveer 22.000 reizigers per dag gebruik en daarom is de Maaslijn belangrijk voor de mobiliteit in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Dat deze spoorlijn nu geëlektrificeerd - en deels verdubbeld - gaat worden zorgt ervoor dat er niet alleen sneller, maar ook duurzamer kan worden gereden.

Nadat het project eerder vertraging heeft opgelopen wegens een diversiteit aan oorzaken, waaronder de verkrijgbaarheid van materiaal door de oorlog in Oekraïne, zijn alle partijen blij dat we nu deze belangrijke stap in het project hebben gezet. We zien de samenwerking met Swietelsky, en onze partners Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland met vertrouwen tegemoet.

Robuust plan

Swietelsky heeft voor dit project een robuust plan ingeleverd. Daarin is niet alleen gekeken naar de kosten maar ook naar voldoende capaciteit om de indienststelling van het treinverkeer in 2027 mogelijk te maken. Ook geeft Swietelsky in haar voorstel aan rekening te houden met de omgeving door de hinder gedurende de bouw zo gering mogelijk te houden.

Door de opwaardering van de Maaslijn, die in opdracht van de Provincie Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en het Ministerie wordt gerealiseerd, kan Arriva als betrokken vervoerder een betrouwbare dienstregeling leveren voor de reizigers.

Een mooie mijlpaal voor alle partijen die al jaren met de voorbereidingen van dit project bezig zijn.

Dimitri Kruik regiodirecteur bij ProRail

Wat we gaan doen

Op vier plekken langs de Maaslijn, Cuijk, Boxmeer, Venray en Reuver, wordt een extra spoor aangelegd. Op die locaties wordt het aantal sporen van één naar twee uitgebreid en kunnen tegemoetkomende treinen elkaar passeren. Bij de aanleg van de huidige spoorbaan is al rekening gehouden met dubbelspoor. Dat betekent dat er bijna overal voldoende ruimte is naast het spoor voor een tweede spoor en de palen voor de bovenleiding.

Op verschillende plaatsen worden de bogen in het spoor ruimer gemaakt, zodat de treinen hun snelheid kunnen behouden en niet meer hoeven af te remmen. Daardoor kan de rijsnelheid omhoog van 100 naar 140 kilometer per uur. Zo zorgen we ervoor dat de aansluitingen op andere treindiensten robuuster worden, met betere overstaptijden. Tot slot verbeteren we de veiligheid van ruim 20 overwegen verdeeld over drie provincies en negen gemeenten.

Belangrijk voor reizigers

Dimitri Kruik, regiodirecteur bij ProRail, zegt: “We zijn ontzettend blij dat we met elkaar deze stap nu kunnen zetten. De opwaardering van de Maaslijn is niet alleen belangrijk voor reizigers, die een snellere en comfortabelere treindienst krijgen, maar ook voor een duurzamer en moderner spoor. Met Swietelsky denken wij een betrouwbare partij te hebben om dit vanaf 2024 met ons te gaan bouwen. Een mooie mijlpaal voor alle partijen die al jaren met de voorbereidingen van dit project bezig zijn.”

Niek Lentink, operationeel directeur Swietelsky Rail Benelux: “Swietelsky kijkt ernaar uit om, net als met het afgeronde project Spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf, in partnership met IenW, de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland en ProRail een succes te maken van de opwaardering van de Maaslijn”.

Als het werk in 2027 daadwerkelijk gereed is, ligt er een moderne spoorlijn waar reizigers nog jaren van zullen profiteren.

Vivianne Heijnen demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Goed nieuws

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Het is ongelofelijk goed nieuws dat de schop nu echt de grond in kan. Voor reizigers is het enorm belangrijk dat de Maaslijn wordt opgewaardeerd en dat er straks minder kans op vertragingen is. Dit project heeft een lange geschiedenis en er moet nog een berg werk worden verzet, maar als het werk in 2027 daadwerkelijk gereed is, ligt er een moderne spoorlijn waar reizigers nog jaren van zullen profiteren.”

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (mobiliteit) van de provincie Limburg: “Dit is een belangrijke stap, waardoor onze scholieren, studenten, en iedereen die met de Maaslijn naar zijn of haar werk of andere bestemming reist, vanaf 2027 met nieuwe, betrouwbare en duurzame treinen kan reizen. De kans op vertragingen is door gedeeltelijke verdubbelingen aanzienlijk kleiner.”

Opwaardering Maaslijn

De Maaslijn is de spoorverbinding tussen Nijmegen en Roermond. Met ongeveer 22.000 reizigers per dag is het een van de drukste regionale spoorlijnen van Nederland. Als er een vertraging ontstaat kan deze niet worden ingelopen en verstoringen kunnen niet worden opgevangen omdat treinen alleen op stations kunnen passeren. Met de realisatie van dit project komt hier verandering in.

Lees meer over het project Lees meer over het project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers