Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Te veel ongevallen op overwegen

Nieuws

23 december 2015

Het aantal ongevallen op overwegen is hoger dan vorig jaar. In 2015 zijn er 30 ongevallen op onze overwegen geweest, waarbij helaas dertien mensen om het leven zijn gekomen en twee mensen zwaargewond raakten.

Een en ander blijkt uit voorlopige cijfers. ProRail schreef wederom honderden bekeuringen uit en deed tot nu toe in 2015 vier keer aangifte van onveilig gedrag bij overwegen.

Let op!

Voor de slachtoffers, familieleden en omstanders is een ongeval op een overweg een gruwelijke gebeurtenis. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: let goed op bij overwegen. De meeste ongevallen zijn namelijk gevolg van gevaarlijk gedrag. 

Aangiften

ProRail accepteert onveilig gedrag op overwegen niet en wil een duidelijk signaal afgeven. Wie op heterdaad betrapt wordt op het negeren van overwegbomen en -lichten kan een bekeuring krijgen. Daarnaast doet ProRail ook steeds vaker aangifte achteraf. Zoals bij de spoorboomduikers in Diemen, en de vrachtwagenchauffeurs in Den Bosch en in Meerssen

Gevaarzetting

Deze weggebruikers brengen namelijk niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook anderen zoals treinreizigers. Bovendien pleegden ze een strafbaar feit. In totaal zijn er in 2015 vier aangiften gedaan tegen weggebruikers bij overwegen. 

Jaarcijfers

In 2014 waren er 23 aanrijdingen op overwegen, waarvan zeven met dodelijke afloop. De teller in 2015 staat dus nu al hoger.

Wat zijn de regels?

Onze buitengewoon opsporingsambtenaren leggen het goed uit in dit filmpje. 

 

 

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers