Team A to Blockchain winnaar eerste hackathon ProRail

De winnaars van de eerste hackathon van ProRail zijn de jonge honden van het team A to Blockchain met een toepassing van blockchain om het goederenvervoer nog veiliger en transparanter te maken. De hackers van dit team zijn student en trainee bij verschillende bedrijven.
De winnaars van de eerste hackathon van ProRail
De winnaars van de eerste hackathon van ProRail

Diep in de nacht

Negen teams bogen zich in het weekend van 13-15 april over de vraag hoe het spoor voordeel kan hebben van de nieuwe blockchain-technologie. Tot diep in de nacht werd er op de verkeersleidingspost Utrecht keihard doorgewerkt, yogalessen en stoelmassages overdag zorgden ervoor dat de hackers zich konden ontspannen.

Wat is een blockchain?

Een blockchain  is voor veel mensen een vrij onbekend en complex verhaal. Kort en simpel gezegd, is het een soort grote database die open is voor iedereen. Niemand is eigenaar. Iedereen kan informatie toevoegen, maar nooit meer weghalen. Hierdoor blijft de geschiedenis van de database altijd zichtbaar. Manipulatie en vervalsing is in dit systeem dus niet mogelijk. ProRail is nieuwsgierig  naar de voordelen van deze technologie voor het spoor en hoe dit praktisch toepasbaar is.

Naar Frankfurt

De winnende hackers waren laaiend enthousiast over de hoofdprijs: zij gaan – met de trein – een aantal dagen naar Deutsche Bahn in Frankfurt om daar de toepassingen van blockchain te zien. ProRail gaat ook in gesprek met bedenkers van andere inzendingen om te horen hoe die ideeën zouden kunnen werken.

ProRail innoveert

ProRail zoekt continu naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers en ingenieursbureaus. En we zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals onze allianties met de TU Delft en TNO, met collega-infrabeheerders, zoals Rijkswaterstaat, Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam.

Gepubliceerd op