Terugblik weekendwerk in Rijswijk en Delft

Nieuws

19 juli 2021

In Rijswijk en Delft werken we flink aan het spoor om meer treinverkeer mogelijk te maken. Het afgelopen weekend van 17 en 18 juli stond in het teken van testen van een nieuw beveiligingssysteem. Hoe dat eruit zag, zie je hieronder.

Nieuw beveiligingssysteem

Op het traject tussen Rijswijk en Rotterdam vernieuwen we het spoorbeveiligingssysteem. Dat systeem detecteert treinen en zorgt dat seinen, wissels en overwegen in de juiste stand staan wanneer de trein passeert. Het nieuwe systeem is beter, betrouwbaarder en bovendien gebruiksvriendelijker. Het nieuwe systeem onderging dit weekend zijn laatste test, met echte treinen. Na het testen is het systeem weer teruggezet naar het huidige beveiligingssysteem. Het nieuwe systeem gaat eind 2021 in gebruik.

 • Rob reed mee met de trein en stond continu in contact met het controlecentrum
  Rob reed mee met de trein en stond continu in contact met het controlecentrum
 • De testtreinen reden met snelheden oplopend van 40 naar 140 kilometer per uur
  De testtreinen reden met snelheden oplopend van 40 naar 140 kilometer per uur
 • In het controlecentrum hielden collega’s van ProRail, Strukton en Arcadis nauwlettend in de gaten of de informatieoverdracht tussen de systemen goed ging
  In het controlecentrum hielden collega’s van ProRail, Strukton en Arcadis nauwlettend in de gaten of de informatieoverdracht tussen de systemen goed ging
 • De iVPI (het nieuwe systeem) is gebouwd in de technische ruimte waar ook het huidige systeem draait
  De iVPI (het nieuwe systeem) is gebouwd in de technische ruimte waar ook het huidige systeem draait

Onderdeel van PHS Rijswijk - Rotterdam

Het nieuwe beveiligingssysteem is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam. We verdubbelen het spoor tussen Rijswijk en Delft Campus omdat ieder jaar steeds meer mensen met de trein reizen. Die groei zet de komende jaren door. Daarom maken we met het project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam het spoor geschikt om meer treinen te kunnen laten rijden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers