Test bluswatersysteem Kijfhoek glansrijk doorstaan

28 maart 2018

Incidentenbestrijding en bedrijfsbrandweer van ProRail hebben in samenwerking met brandweer Zuid-Holland Zuid zaterdag 24 op zondag 25 maart het blussysteem op rangeerterrein Kijfhoek getest. Met vier blusvoertuigen zijn op vier punten tegelijk de ondergrondse leidingen met water gevuld. De test - die geregeld wordt uitgevoerd - werd glansrijk doorstaan.

Op rangeerterrein Kijfhoek rijden het hele jaar door goederentreinen waarin van alles wordt vervoerd; van benzine en kolen tot en met plastic speelgoed, tegels en auto’s. De brandweer moet snel inzetbaar zijn en ook de blusinstallatie moet optimaal functioneren. Zo moet bijvoorbeeld de druk hoog genoeg zijn om vanaf een flinke afstand een brand te kunnen bestrijden, met voldoende water of schuim.

Op orde

Algemeen leider André Bruggeman van ProRail Incidentenbestrijding is met 25 mensen vijfenhalf uur bezig geweest met blusslangen, bluskanonnen en andere materialen. Het resultaat was uitstekend. Het blussysteem voldoet aan de verwachtingen. Dat betekent dat de waterstralen zeker vijftig meter ver komen en dat 480.000 liter water per uur door de leidingen wordt gepompt. Bruggeman: "Het is goed om te oefenen met alle betrokken partijen. Je weet dan weer wat je aan elkaar hebt.”

Kijfhoek

Kijfhoek is het grootste rangeerterrein van Nederland. Eigenlijk is het een soort sorteercentrum voor treinen. Met 43 zogenoemde verdeelsporen is het de ideale plek om wagens met verschillende bestemmingen te sorteren. Jaarlijks vertrekken en passeren er tienduizenden goederentreinen van en naar diverse bestemmingen in Nederland en Europa. ProRail regelt dat treinverkeer en neemt in nauwe samenwerking met onder meer gemeente Zwijndrecht en veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, vervoerders en verladers verantwoordelijkheid voor de veiligheid op en rond het terrein.

Gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers