Testrijden op nieuwe sporen in Delft

Nieuws

3 mei 2024

In Delft liggen twee fonkelnieuwe sporen klaar om in gebruik te gaan. Deze zomer gaan er voor het eerst treinen rijden over deze nieuwe sporen 3 en 4. Maar voordat het zover is, wordt er deze maanden intensief getest. Allemaal om te zorgen voor een veilige treinreis.

Samenwerking systemen

De nieuwe sporen liggen in de 2,5 kilometer lange spoortunnel. In de tunnel zijn ook allerlei technische systemen ingebouwd. We testen of al die systemen ook met elkaar samenwerken: systeemintegratie. Zo testen we deze week het rijden en stoppen van treinen, in de tunnel en op het station. We kijken hoe systemen reageren op het loskoppelen en samenvoegen van treinen. Wordt dit goed zichtbaar in de systemen van de treinverkeersleider?

Ook simuleren we calamiteiten. Bij brand bijvoorbeeld moeten de diverse ontsnappingsluiken in de tunnel openen. De grote ventilatoren moeten aanslaan, want die zorgen ervoor dat rook snel van het station weggeblazen wordt. Verder moet de verlichting in de tunnel aangaan bij een calamiteit. Al die dingen moeten ervoor zorgen dat reizigers de vluchtroute goed kunnen vinden en heel snel buiten zullen staan.

 

  • Loskoppelen en samenvoegen van treinen
    Loskoppelen en samenvoegen van treinen
  • Pers kijkt mee bij het binnenrijden van de trein op het nieuwe spoor 3
    Pers kijkt mee bij het binnenrijden van de trein op het nieuwe spoor 3
  • Nu nog verboden terrein, vanaf 27 juli open voor reizigers
    Nu nog verboden terrein, vanaf 27 juli open voor reizigers

Eind zomer in dienst

Deze testperiode geeft ons de mogelijkheid om al die systemen vooraf te checken en zo nodig nog aanpassingen te doen. Van 13 tot en met 27 juli worden de nieuwe sporen aangesloten op het hoofdnet. Op 27 juli gaat spoor 3 in gebruik. Het nieuwe perron is dan voor de treinen richting Rotterdam. Het ‘oude’ perron blijft in gebruik voor de treinen naar Den Haag. Meer ruimte dus voor de reiziger. Vanaf 26 augustus gaat ook spoor 4 in dienst en vanaf 15 december 2024 gaan er meer treinen rijden.

PHS Rijswijk-Rotterdam

De nieuwe sporen in Delft zijn onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Met dit programma passen we de sporen aan, zodat er vanaf eind 2024 meer treinen tussen Den Haag en Rotterdam kunnen rijden. Voor reizigers wordt het zo nog makkelijker en aantrekkelijker om te reizen met de trein.

Lees hier meer: Lees hier meer:

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers