Tests met drones, camera’s en slimme software

Nieuws

Gepubliceerd op 15 november 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:10 uur

ProRail onderzoekt hoe drones ingezet kunnen worden om het beheer van railinfrastructuur veiliger, sneller, beter en goedkoper te maken. Bij de spoorbrug in Oosterbeek deden we een test waarbij een camera op een drone foto’s van vier aanbruggen – het onderdeel dat de brug met de oever verbindt – maakte. Computersoftware wordt ingezet om beschadigingen automatisch te herkennen.

Kunstmatige intelligentie

Software leert nu met kunstmatige intelligentie om scheuren, breuken, slijtage, verbuigingen en roest in brugonderdelen op de foto’s automatisch te herkennen. Vervolgens bekijkt de software zelf alle beelden van de brug en markeert locaties als iets bijzonders geconstateerd is. We willen ook graag weten hoe ‘leerbaar’ de software is. We hopen daarna de drones in te kunnen zetten als ondersteuning bij bruginspecties.

Europees onderzoeksprogramma

Sinds januari 2019 doet Prorail mee met  een Europees onderzoeksprogramma “Drone4Rail” van de Internationale Spoorwegunie UIC. Dit programma onderzoekt de toegevoegde waarde van drone-inspecties van bruggen. Ook wij doen een aantal deelonderzoeken en richten ons speciaal op stalen bruggen. In andere landen worden pilots gedaan met betonnen- en gemetselde bruggen. Een groot aantal landen doet mee: Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België, Nederland, Engeland en Noorwegen.

Veel toepassingen met drones mogelijk

In theorie zijn er nog veel meer toepassingen met drones mogelijk. Bijvoorbeeld bij het inspecteren van bovenleidingpalen, het maken van een overzichtsbeeld bij een calamiteit of het vastleggen van een projectgebied voor, tijdens en na de werkzaamheden. Ook kunnen we met drones bouwmaterialen op werkplaatsen ‘bewaken’ en bijvoorbeeld koperdiefstal voorkomen. En dit is nog maar een greep uit alle mogelijkheden die dronetechnologie met zich meebrengt. De pilots zijn erg belangrijk om te kunnen bepalen of dit de inspectie van de toekomst is.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers