Tijdelijke afsluiting Marsweg in Zwolle vanaf september

Nieuws

Gepubliceerd op 31 juli 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:46 uur

De onderdoorgang bij de Marsweg gaat tijdelijk dicht voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Van 2 september tot eind oktober is de onderdoorgang niet te gebruiken door fietsers. Van 13 september tot 7 oktober is de onderdoorgang ook gesloten voor autoverkeer.

Aanpassing van bruggen en viaducten

Het spoorviaduct over de Marsweg wordt verbreed vanwege de uitbreiding van de sporen tussen Zwolle en Herfte van twee naar vier. Vanwege de verdubbeling van de sporen, is ook uitbreiding nodig van de tussenliggende bruggen en spoorviaducten die kruisen met autowegen en fietspaden. Eén van die spoorviaducten is het viaduct over de Marsweg. Hier komen twee nieuwe viaducten aan de zuidkant van het bestaande spoorviaduct: een spoorviaduct en een fietsviaduct. Hiervoor moet eerst het bestaande fietsviaduct aan de zuidzijde gesloopt worden.

Voorbereiding

Vanaf 26 augustus is één van de twee fietspaden dicht vanwege werkzaamheden aan kabels en leidingen. Het fietspad aan de kant van de sportvelden blijft open voor fietsverkeer in beide richtingen.

Afweging

Voor de werkzaamheden bij de Marsweg waren twee varianten mogelijk: een langere periode één rijrichting afsluiten en een kortere periode de weg volledig afsluiten. Om eenduidigheid te creëren, de veiligheid van de omgeving en de wegwerkers te waarborgen en de periode van hinder beperkt te houden, is het besluit genomen om de Marsweg voor een periode van ongeveer drie weken af te sluiten voor autoverkeer en twee maanden voor fietsers. In november 2019 en in het voorjaar 2020 wordt de Marsweg nog tweemaal een weekend afgesloten. De omleidingsroutes worden aangegeven en lopen voor fietsers over het Weteringpad en autoverkeer over de Ceintuurbaan.

Van twee naar vier sporen

ProRail is in oktober 2018 gestart met de “Spooruitbreiding Zwolle-Herfte”, om het sporennetwerk te verbeteren en de bereikbaarheid van Noord-Nederland te vergroten. Zwolle is hier een cruciale schakel in. Het project wordt uitgevoerd door aannemer NoorderSpoort en kent een uitvoeringstijd van circa drie jaar. Naast de spoorverdubbeling tussen Zwolle en Herfte, wordt onder andere het rangeerterrein bij Windesheim compleet vernieuwd en is deze zomer aan de westzijde van het station het hele sporennetwerk aangepakt. In Herfte komt een ongelijkvloerse kruising voor treinen, waardoor de treinen naar Emmen niet meer hoeven te wachten op de treinen naar Groningen en vice versa.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers