Tijdelijke oplossing blusprobleem spoorgoederenterrein Waalhaven

Nieuws

Gepubliceerd op 16 oktober 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:04 uur

ProRail is deze week begonnen met het aanleggen van een tijdelijke bluswatervoorziening voor het Rotterdamse spoorgoederenterrein Waalhaven Zuid. In september legde ProRail het rangeren van wagons met gevaarlijke stoffen daar stil omdat de bluswatervoorziening niet voldeed.

Te weinig bluswater

Tijdens een test op vrijdag 13 september bleek dat er te weinig bluswater was, dat het water niet ver genoeg reikte bij brandbestrijding en dat het te lang duurde voor onze Incidentenbestrijders konden gaan blussen. Hierdoor zouden brandweerlieden en incidentenbestrijders van ProRail te dicht bij een eventuele vuurhaard moeten komen om deze te blussen.

Oplossing

Een tijdelijke pijpleiding naar een waterbassin in de buurt biedt voorlopig uitkomst. We verwachten dat vervoerders over enkele weken weer kunnen rangeren met gevaarlijke stoffen op Waalhaven Zuid. Maar eerst wordt de tijdelijke oplossing nog getest in het bijzijn van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en omgevingsdienst DCMR.

Permanente oplossing

ProRail werkt ook aan een permanente oplossing om de bluscapaciteit te verbeteren. Daarvoor slaan we waterputten. Die zijn begin 2020 klaar.

Hinder voor vervoerders

Het spoorgoederenvervoer ondervindt hinder van de ontstane situatie. We werken hard aan zowel de tijdelijke als de permanente oplossing, zodat onze klanten weer in staat zijn om te rangeren met gevaarlijke stoffen. Doorgaand treinverkeer ondervindt geen hinder.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers