Toiletvoorzieningen langs het spoor voor incidentenbestrijders

ProRail gaat een praktische oplossing testen om toiletvoorzieningen voor incidentenbestrijders tijdens incidenten langs het spoor mogelijk te maken. Dat werd bekend gemaakt tijdens de Global Entrepreneurship Summit (GES) op 5 juni in Den Haag. Deze jaarlijkse ondernemerstop bracht tweeduizend wereldleiders op het gebied van innovatie, ondernemerschap, investeringen en wetenschap bij elkaar.
Incidentenbestrijders aan het werk
Incidentenbestrijders aan het werk

Business challenge

ProRail deed mee in de zes weken voorafgaand aan de GES mee aan een business challenge van de Kamer van Koophandel. De vraag was 'Hoe kunnen we toiletfaciliteiten ontwikkelen die vrouwen (en mannen) kunnen gebruiken tijdens incidenten op of bij het spoor zonder dat zij de locatie hoeven te verlaten?

Plassen achter een boom

Wat doen de incidentenbestrijders als ze buiten bij een incident op het spoor staan en naar het toilet moeten? "We kunnen soms terecht bij horecagelegenheden als die in de buurt zijn, maar eigenlijk kunnen we niet weg van de plaats van het incident", vertelt incidentenbestrijder Joëlle. "Bij hele hoge nood plassen collega's weleens achter onze vrachtwagen of achter een boom, maar eigenlijk willen we dat natuurlijk niet. Met een uniform aan zijn we een visitekaartje van ons bedrijf. En iedereen heeft een mobieltje en je wilt zo niet op YouTube terecht komen. Zelf probeer ik wat minder te drinken, want dan hoef ik ook minder naar de wc." Voor de incidentenbestrijders kwam de business challenge dus als geroepen.

De beste oplossingen

Bedrijven stuurden veelbelovende ideeën in. Op 5 juni tijdens de Global Entrepreneurship Summit 2019 ontmoette ProRail de bedenkers van de drie oplossingen met de beste potentie uit de business challenge. Dat leidde tot concrete plannen voor samenwerking met innovatieve bedrijven, die hun oplossingen samen met ons gaan testen en wat er nodig is om die voorzieningen te kunnen realiseren.

Meer weten?

Incidentenbestrijder Joëlle van ProRail legt in de video uit waarom toiletfaciliteiten tijdens incidenten zo belangrijk zijn.

Gepubliceerd op