Tracébesluit PHS Alkmaar – Amsterdam ter inzage

Nieuws

1 december 2023

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 7 november het Tracébesluit Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Alkmaar – Amsterdam ondertekend. Hiermee is het besluit voor de aanpassingen aan het spoor tussen Alkmaar en Amsterdam en bij Heerhugowaard genomen.

Laatste fase besluitvorming

Met het tracébesluit start de laatste fase van de besluitvorming rond de maatregelen die ProRail in opdracht van het ministerie gaat treffen. Het spoor tussen Alkmaar en Amsterdam en bij Heerhugowaard wordt voorbereid op de toekomst. Het tracébesluit is vastgesteld op basis van het ontwerptracébesluit, de hierop ingediende zienswijzen en de wettelijke adviezen. Op donderdag 30 november 2023 is het tracébesluit gepubliceerd in de Staatscourant.

Welke maatregelen staan er gepland?

Het is de bedoeling station Uitgeest te gaan vernieuwen. Het station is verouderd en om het klaar te maken voor de toekomst is een flink aantal aanpassingen nodig. De sporen en perrons worden aangepast en er komt een extra eilandperron bij. De treinen zullen op andere perrons gaan stoppen. Ook komt er een nieuwe traverse met een lichte, prettige en veilige uitstraling met meer stijgpunten, zoals trappen en liften.

Niet alleen op station Uitgeest vinden er maatregelen plaats. Ook op en rondom station Alkmaar passen wij het spoor aan en nemen wij geluidsmaatregelen. In Heerhugowaard wordt een nieuw opstelterrein gebouwd waar treinen geparkeerd en schoongemaakt worden

Informatiebijeenkomsten

We organiseren de komende weken informatiebijeenkomsten: op donderdag 7 december vanaf 18:30 tot 21:00 uur in hotel Akersloot in Uitgeest en op maandag 11 december vanaf 18:30 tot 21:00 uur in hotel Heer Hugo in Heerhugowaard. Tijdens deze avonden informeren wij bewoners over het project en de onderzoeken die wij hebben gedaan en zijn er genoeg medewerkers aanwezig om vragen beantwoorden.

Meer informatie over dit tracébesluit en de achterliggende document zijn hier te vinden.

Meer treinen

Tussen Alkmaar/Heerhugowaard en Amsterdam gaan in de toekomst meer treinen rijden. Om dat mogelijk te maken moet het bestaande spoor worden aangepast. Ook is er meer plek nodig voor het parkeren van treinstellen.

Lees hier meer Lees hier meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers