Tunnel in Apeldoorn officieel geopend

Nieuws

12 mei 2023

Met één druk op de knop werd de nieuwe spoorwegtunnel aan de Laan van Osseveld in Apeldoorn vandaag geopend. Na 16 maanden werk kan het verkeer vanaf vandaag gebruik maken van deze onderdoorgang. Dit betekent dat ook de omleidingsroutes verleden tijd zijn.

Omvangrijk project

Voorafgaand knipte wethouder Marco Wenzkowski symbolisch een lintje door met gedeputeerde Helga Witjes, regiodirecteur Danou Veenhof van ProRail, vertegenwoordigers van omwonenden, aannemers en ondernemers van ’t Fort en Het Rietveld. Kinderburgemeester Jolie en klasgenoot Roos maakten de opening definitief en knipten het laatste lintje door. “Een mooie en belangrijke dag voor Apeldoorn. Het was symbolisch om de lintjes te knippen met zoveel verschillende mensen. Dat laat zien hoe omvangrijk dit project is”, aldus Marco Wenzkowski. Ook het Rijk en de provincie hebben een financiële bijdrage geleverd aan de tunnel.

  • De nieuwe spoorwegtunnel
    De nieuwe spoorwegtunnel aan de Laan van Osseveld
  • De nieuwe spoorwegtunnel aan de Laan van Osseveld
    De nieuwe spoorwegtunnel (Foto: L. Duerink)
  • De lintjes werden doorgeknipt
    De lintjes werden doorgeknipt

Betere verkeersdoorstroming

In de vroegere situatie met de spoorwegovergang stond het verkeer aan de Laan van Osseveld vaak stil. De overgang zat hier twintig minuten per uur dicht. “Deze tunnel gaat de verkeersdoorstroming en veiligheid enorm verbeteren. De Laan van Osseveld is een belangrijke verkeersader in de stad als onderdeel van de Apeldoornse ring”, vervolgt Wenzkowski.
Naast de bouw van spoortunnel zijn de rijbanen verdubbeld van twee naar vier rijbanen. De rotonde aan de Veenhuizerweg is verdwenen en vervangen door verkeerslichten. Over de tunnel ligt een brug voor fietsers en voetgangers. Zo kunnen zij veilig de Laan van Osseveld oversteken.

Vervanging van overwegen

ProRail is tevreden met de oplevering van de tunnel. Regiodirecteur Danou Veenhof: “We zijn blij met de onderdoorgang als vervanging van de overweg. We kijken terug op een succesvolle samenwerking met de gemeente Apeldoorn en aannemer Hegeman, die hard gewerkt heeft om de onderdoorgang te bouwen.”

Tunnel aan de Laan van Osseveld

In Apeldoorn vervingen we de overweg aan de Laan van Osseveld door een tunnel. Met de komst van deze tunnel is de veiligheid en verkeersdoorstroming verbeterd. 

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers