Apeldoorn : Tunnel aan de Laan van Osseveld

In Apeldoorn vervangen we de overweg aan de Laan van Osseveld door een tunnel. Met de komst van een tunnel verbetert de veiligheid en verkeersdoorstroming. Tijdens de werkzaamheden gaat de Laan van Osseveld dicht voor verkeer.

Locatie
Apeldoorn
Programma
Landelijk Verbeter­programma Overwegen
Startdatum
2022
Einddatum
2023

Veiliger en betere doorstroming

Automobilisten, fietsers en voetgangers kunnen straks veilig onder het spoor door. In de tunnel komen twee keer twee rijstroken. Over de tunnel komt een brug voor fietsers en voetgangers, zodat zij veilig de Laan van Osseveld kunnen oversteken. De nieuwe situatie draagt ook nog eens bij aan een betere verkeersdoorstroming in Apeldoorn. De Laan van Osseveld is namelijk een belangrijke verkeersader in de stad en onderdeel van de Apeldoornse Ring.

Bekijk: Timelapse van het inschuiven van de tunnel

Voorbouwen tunnel

De bouw duurt ongeveer 15 maanden en is naar verwachting eind maart 2023 afgerond. De tunnel wordt aangelegd in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Aangezien de tunnel onder het spoor door loopt, is ProRail verantwoordelijk voor de uitvoering. Aannemer Hegeman Bouw & Infra bouwt de tunnel in opdracht van ProRail.

Hegeman maakt de tunnel op het werkterrein naast het spoor, en rijdt deze in één keer op zijn plaats. Zo hoeven we het treinverkeer niet langer dan nodig stil te leggen en blijft de overlast voor reizigers beperkt. Tijdens de bouw is de Laan van Osseveld afgesloten voor alle verkeer, de gemeente geeft omleidingsroutes aan.

BouwApp

De bouw van de tunnel kan voor hinder zorgen. Aannemer Hegeman houdt omwonenden onder meer op de hoogte van de werkzaamheden via de BouwApp. Deze kun je downloaden op je smartphone via de Google Play of de Apple App Store.

Meer over de app

Landelijk Verbeterprogramma Overwegen

De Rijksbijdrage aan de brug en de tunnel komt uit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ProRail voert dit programma in opdracht van het ministerie uit. Het LVO is gericht op meer veiligheid en minder hinder op en rond overwegen. Uniek onderdeel van het LVO is dat ProRail samen met de betrokken partijen kijkt naar de mogelijkheden om dit te realiseren vanuit het spoor, de weg én de omgeving.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers