Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Apeldoorn : Tunnel aan de Laan van Osseveld (Project gerealiseerd)

In Apeldoorn vervingen we de overweg aan de Laan van Osseveld door een tunnel. Met de komst van deze tunnel is de veiligheid en verkeersdoorstroming verbeterd. Tijdens de werkzaamheden ging de Laan van Osseveld dicht voor verkeer.

Locatie
Apeldoorn
Startdatum
2022
Einddatum
2023

Veiliger en betere doorstroming

Automobilisten, fietsers en voetgangers kunnen nu veilig onder het spoor door. In de tunnel zijn twee keer twee rijstroken gekomen. Over de tunnel is een brug voor fietsers en voetgangers gekomen, zodat zij veilig de Laan van Osseveld kunnen oversteken. De nieuwe situatie draagt ook nog eens bij aan een betere verkeersdoorstroming in Apeldoorn. De Laan van Osseveld is namelijk een belangrijke verkeersader in de stad en onderdeel van de Apeldoornse Ring.

Bekijk: Timelapse van het inschuiven van de tunnel

Voorbouwen tunnel

De bouw duurde ongeveer 15 maanden en werd in mei 2023 afgerond. De tunnel werd aangelegd in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Aangezien de tunnel onder het spoor door loopt, was ProRail verantwoordelijk voor de uitvoering. Aannemer Hegeman Bouw & Infra bouwden de tunnel in opdracht van ProRail.

Hegeman maakte de tunnel op het werkterrein naast het spoor, en reed deze in één keer op zijn plaats. Zo hoefden we het treinverkeer niet langer dan nodig stil te leggen en bleef de overlast voor reizigers beperkt. Tijdens de bouw was de Laan van Osseveld afgesloten voor alle verkeer.

BouwApp

De bouw van de tunnel kon voor hinder zorgen. Aannemer Hegeman hield omwonenden via de BouwApp op de hoogte van de werkzaamheden . 

Meer over de app

Landelijk Verbeterprogramma Overwegen

De Rijksbijdrage aan de brug en de tunnel kwam uit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ProRail voerde dit programma in opdracht van het ministerie uit. Het LVO is gericht op meer veiligheid en minder hinder op en rond overwegen. Uniek onderdeel van het LVO is dat ProRail samen met de betrokken partijen kijkt naar de mogelijkheden om dit te realiseren vanuit het spoor, de weg én de omgeving.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers