Tunnelmoot heeft zijn plek gevonden

Nieuws

25 maart 2019

Afgelopen zaterdag was het zover. Na maanden van voorbereidingen ligt de tunnelmoot aan de Kanaalweg op zijn definitieve plek in het spoor. Onder veel belangstellig van kijkers ter plekke en via de webcam werd er spoor verwijderd, zand afgegraven, geduwd en geschoven, zand aangevuld en spoor weer teruggebouwd. En dat allemaal in een weekend.

Op vrijdagavond 21:00 uur ging het spoor buitendienst zodat BAM Infra het spoor en zand ter hoogte van de Kanaalweg weg kon halen om ruimte te maken voor de tunnelmoot. Zaterdag stond in het teken van grondverbetering en verdichting, het klaarleggen van de spoorbaan, het inschuiven van de moot en het weer opruimen van materialen. Daarna kon het zand aangevuld en het spoor weer teruggebouwd worden. Maandagochtend reed de eerste trein over het spoordek alsof er niks gebeurd was.

Duwen en schuiven

Om de tunnelmoot te kunnen schuiven moest er geduwd worden. Naast de tunnelmoot lagen schuifbanen. Hydraulische vijzels aan de zijkant duwden het tunneldeel eerst omhoog, zodat deze los kwam van de grond. Twee grote vijzels aan de achterkant duwden het tunneldeel met behulp van de schuifbanen richting het spoor. In twee uur tijd lag de moot op zijn juiste plek in het spoor. Het inschuiven op zich vergt niet de meeste tijd, die zit vooral in het voorbereiden van de grond en montage en demontage van alle materialen.

Veel belangstelling

Er was veel belangstelling voor de werkzaamheden. De speciaal ingerichte kijklocatie ter plekke trok veel publiek, maar ook het informatiecentrum aan de Spoorstraat en de webcam waar live meegekeken kon worden mocht op veel bezoekers rekenen. We kijken terug op een succesvol weekend.

Vooruitblik

Nu de tunnelmoot op zijn plek ligt kan de aannemer verder met het stapsgewijs afbouwen van de onderdoorgang. De betonnen vloeren en wanden van de toekomstige toeritten moeten worden gebouwd, net als een pomkelder die voor de opvang van regenwater en het verkeersdek over de onderdoorgang. In augustus start de bouw van de kade aan het Apeldoorns Kanaal. Naar verwachting kan verkeer begin november er doorheen. Dan is nog niet alles klaar, het bouwterrein moet dan nog opgeruimd worden en er moet nog beplanting worden aangebracht.

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers