Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Twee weekenden beperkt toegang station Amsterdam Zuid

Nieuws

5 september 2023

In de weekenden van en 9 en 10 september en 23 en 24 september 2023 is er hinder voor reizigers die vanaf het Zuidplein in Amsterdam Zuid naar de metro of trein willen. Ook is er geluidsoverlast. De stationsentree gaat met enige regelmaat voor maximaal tien minuten dicht. Op 24 september is de entree vanaf Zuidplein tot ongeveer 14.00 uur helemaal dicht.

Vernieuwing station

De afsluitingen zijn nodig als onderdeel van de complete vernieuwing van station Amsterdam Zuid. In deze twee weekenden brengen we een enorme hoeveelheid damwandplanken en funderingspalen aan in de grond. We doen dit tussen het spoor van de metrolijnen 50 en 51 richting de Isolatorweg en de A10 richting Schiphol en Den Haag. De damwandplanken trillen we de grond in. Dit geeft veel lawaai. We doen dit werk om in 2024 het metrospoor te kunnen verhogen en iets naar het noorden te kunnen opschuiven. 

De stremmingen van de stationspassage zijn nodig omdat de aannemer vlak boven de passage meterslange funderingspalen en damwandplanken de lucht in hijst om ze vervolgens in de grond te brengen. Uit veiligheidsoverwegingen sluiten we de passage tijdens die hijsbewegingen.

Afsluitingen en oponthoud

De stationsentree aan de kant van het Zuidplein, waar het WTC staat, gaat deze twee  weekenden ongeveer elke twee uur zo’n tien minuten dicht. Wie aan die kant het station in wil, moet dan dus tot tien minuten wachten. De entree aan de kant van het Mahlerplein blijft gewoon open, evenals de weer opengestelde opgang vanaf de Parnassusweg.

Zondag 24 september is de entree vanaf Zuidplein tot ongeveer 14.00 uur helemaal dicht. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er op deze dag vervoer beschikbaar van het Zuidplein naar de stationsentree op het Mahlerplein. Ook omwonenden die het station alleen gebruiken om van Mahlerplein naar Zuidplein of omgekeerd te komen, krijgen met tijdelijke afsluitingen en oponthoud te maken.

Minder metro’s

Metro 51 rijdt tijdens deze twee weekenden niet. Daarom rijdt metro 50 een aangepaste route en dienstregeling (Isolatorweg-Gaasperplas). Raadpleeg de reisplanner om te bekijken hoe je het beste kan reizen.  

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

A10 Zuid dicht

De A10 Zuid richting Schiphol en Den Haag zal tussen 8 en 11 september en tussen 22 en 25 september dicht zijn vanaf knooppunt Amstel tot en met afrit S108  (Amsterdam Oud-Zuid). De oprit S108 vanuit de stad blijft wel open.

Lees meer over project Zuidas Lees meer over project Zuidas

Overzicht afsluitingen

  • Zaterdag 9 september - de hele dag tijdelijke afsluitingen: elke twee uur tien minuten
  • Zondag 10 september - tot ongeveer 16.00 uur tijdelijke afsluitingen: elke twee uur tien minuten
  • Zaterdag 23 september - de hele dag tijdelijke afsluitingen: elke twee uur tien minuten
  • Zondag 24 september - tot ongeveer 14.00 uur: volledige afsluiting

Verbouwing station Amsterdam Zuid

Station Amsterdam Zuid verwerkt nu al ruim 80.000 reizigers per dag. Met de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018 en de groei van het treinverkeer op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad worden dat er zeker drie keer zoveel: 250.000 reizigers per dag in 2030.

Lees er meer over Lees er meer over

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers