Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram, metro en op stations moet stoppen. ProRail steunt dit protest.

Lees meer

Update bouw onderdoorgang bij Deventer Colmschate

Nieuws

24 januari 2018

Een ruim vijf meter diepe bouwput van 50 bij 50 meter, pal naast het station Deventer Colmschate, waarin ProRail een tunnel laat bouwen. Treinen rijden tijdens de bouw gelukkig gewoon door. Voorjaar 2019 is de onderdoorgang gereed, wordt de tunnel gebruikt en kan de overweg Oosterinklaan opgeruimd worden.

Bekijk: ProRail laat een tunnel bouwen in de Oostriklaan in Deventer

Tunnelbak bouwen

Er is op de locatie naast het spoor een grote bouwput aangelegd. Grote stalen damwanden vormen de wanden van de put. Op de bodem ligt een betonnen vloer. Op die vloer zetten we nu de tunnelbak in elkaar, bestaande uit wanden, tussenwanden, vloer en dak. 

5 miljoen kilo

Op de beelden zie we het stalen vlechtwerk dat de versterking (bewapening) vormt in de betonnen wanden van de onderdoorgang. Naast het gapende gat in de grond staan grote kranen om alle materialen in te kunnen hijsen. Het geheel van de tunnel weegt straks zo’n 5 miljoen kilo. 

Bouwen naast het spoor: minder hinder

Dit gevaarte bouwen we nu náást het spoor, zodat er geen hinder is voor treinverkeer. Station Deventer Colmschate is gewoon open en biedt een mooi uitzicht over de bouw. De constructie moet niet naast maar onder het spoor komen te liggen. Daarvoor moeten de sporen aan de kant en de grond weggegraven. 

Tunnel op zijn plaats schuiven

Vervolgens schuiven we de hele constructie van zijn huidige plek in de ontstane ruimte en bouwen we het spoor weer terug over de tunnel. Daarna volgt het verdere afbouwen en -werken van de tunnel en omgeving, denk aan de toeleidende wegen, fiets- en voetpaden en de opgangen vanuit de tunnel naar de perrons van station Deventer Colmschate. 

Bouw loopt volgens planning

De bouw loopt ondanks eerdere slechte weersomstandigheden volgens planning. In een weekend is bijvoorbeeld extra doorgewerkt om achterstanden ongedaan te maken. Een paar dagen rijden er geen treinen: van 11-13 mei schuiven we de tunnel op zijn plaats onder het spoor. Overigens, buiten deze weekenduren wordt normaal gesproken uitsluitend doordeweeks gewerkt. 

Meer weten? Volg de webcam!

De vorderingen zijn voor iedereen te volgen via de webcam http://prorail.bouwwebcam.nl/colmschate/. Meer informatie over de bouw van deze onderdoorgang bij Deventer Colmschate op https://www.prorail.nl/oostriklaan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers