Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Verbetering traject Utrecht-Leiden loopt vertraging op

Nieuws

10 november 2023

Het programma Leiden-Utrecht Beter Bereikbaar dreigt flink duurder te worden. Met het programma willen we meer treinen per uur laten rijden en een nieuw station Hazerswoude-Rijndijk bouwen. Die ambities laten de samenwerkende partijen niet los. Er is besloten om naar extra geld te zoeken en te bekijken of het gehele plan goedkoper kan. De lopende bestemmingsplanprocedure voor de aanleg van een ongelijkvloerse kruising in Zoeterwoude is daarom stopgezet.

Meer treinen per uur

De samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland (opdrachtgever), ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS, ProRail, de regio Holland Rijnland, Gemeente Alphen aan den Rijn en de gemeenten langs de spoorlijn, is erop gericht om tussen Leiden en Utrecht de hele dag vier treinen per uur te laten rijden. Hiervoor zijn enkele ingrijpende wijzigingen aan het spoor nodig.

Als we meer treinen per uur laten rijden moet het traject veiliger. Een bestaande overweg op het zal dan vervangen moeten worden door een ongelijkvloerse kruising. Deze ongelijkvloerse kruising is gepland op de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude. Daarnaast wordt het station Hazerswoude-Rijndijk aangelegd voor een betere bereikbaarheid van de regio.

Optimalisatie en extra financiering

Uit nieuwe berekeningen blijkt dat het hele programma flink duurder dreigt te worden door een combinatie van prijsstijgingen en de verdere uitwerking van onderdelen die eerder globaal waren geraamd. De partijen gaan gezamenlijk op zoek naar een oplossing om de doelen van het programma toch te behalen. De oplossing wordt gezocht in optimalisatie en versobering van de programma-onderdelen en extra financiering.

In het voorjaar van 2024 nemen alle partners samen een nieuw besluit over de onderdelen van de spoorverbinding. Het jaartal van oplevering (2026) is hierdoor niet meer haalbaar.

Een nieuw station

De spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht wordt verbeterd en er komt een nieuw station Hazerswoude-Rijndijk. Tussen Leiden en Utrecht moeten over een aantal jaren de hele dag vier treinen per uur rijden. Nu is dat alleen mogelijk in de spits.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers