Hazerswoude-Rijndijk : Beter bereikbaar met een nieuw station

Goed nieuws voor iedereen die in de omgeving van Hazerswoude – Rijndijk woont of werkt. De spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht wordt verbeterd en er komt een nieuw station Hazerswoude-Rijndijk. Tussen Leiden en Utrecht moeten over een aantal jaren de hele dag vier treinen per uur rijden. Nu is dat alleen mogelijk in de spits.

Locatie
Hazerswoude-Rijndijk
Startdatum
nog niet bekend
Einddatum
nog niet bekend

Duurzaam en veilig

In de plannen is veel aandacht voor duurzaamheid. We kijken goed naar de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de directe omgeving en dragen bij aan een veiliger en betrouwbaarder spoor en een beter bereikbaar Zuid-Holland. We willen het station ruimtelijk kwalitatief, klimaat-adaptief, energiepositief en circulair ontwerpen. Het gebruik van nieuwe grondstoffen is hierbij geminimaliseerd en na de levensduur moeten de elementen zoveel mogelijk hoogwaardig worden hergebruikt.

De locatie van het nieuw te bouwen station
De locatie van het nieuw te bouwen station

Onderzoek

Om te zorgen dat een betrouwbare dienstregeling kan worden gereden, wordt onderzocht of het dubbelspoor vanuit Groenendijk kan worden verlengd. Hiermee kunnen, indien nodig, tegemoetkomende treinen elkaar passeren en hoeven zij niet op elkaar te wachten. Als er een vertraging ontstaat kan deze niet worden ingelopen en verstoringen kunnen niet worden opgevangen omdat treinen alleen op stations kunnen passeren.

Ook wordt onderzocht of in Alphen de boog van het spoor aan de westkant van station Alphen aan den Rijn ruimer gemaakt moet worden. In de huidige situatie remmen treinen in de boog (bocht) af tot 40 kilometer per uur. Door aanpassing van het spoor kunnen treinen in de toekomst op snelheid blijven rijden. Of, en hoe deze maatregelen noodzakelijk zijn wordt nog onderzocht.

Lees meer op de website van de gemeente Alphen aan den Rijn Lees meer op de website van de gemeente Alphen aan den Rijn

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in dit project? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan automatisch updates in je mailbox.

Schrijf je in Schrijf je in

Informatie omgeving

Op 15 juni 2023 hebben provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn en ProRail gezamenlijk een inloopavond georganiseerd over het station Hazerswoude-Rijndijk. We blikken terug op een goede en druk bezochte avond. Het verslag van de inloopavond vind je op deze projectpagina. In dit verslag zijn de vragen die tijdens de inloopavond zijn gesteld beantwoord.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het participatieplan op 6 juli 2023 vastgesteld. Het participatieplan vind je ook terug onderaan deze projectpagina. Op dit moment werken we het ontwerp verder uit en bereiden we de volgende participatieavond voor. Wij verwachten deze avond op zijn vroegst aan het eind van 2023. In november informeren wij hier verder over.

Verslag inloopavond (pdf) Verslag inloopavond (pdf)

Lees het participatieplan (pdf) Lees het participatieplan (pdf)

Samenwerking

Het nieuwe station is onderdeel van het project Leiden – Utrecht Beter Bereikbaar. De provincie Zuid-Holland werkt hierin als opdrachtgever samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS, ProRail, de regio Holland Rijnland, Gemeente Alphen aan den Rijn en de gemeenten langs de spoorlijn.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers