Verkeerslichten bij overweg in Hardinxveld-Giessendam

Nieuws

31 maart 2022

Vrachtwagens die stil moeten staan op de overweg aan de Giessenzoom in Hardinxveld-Giessendam behoren vanaf nu tot het verleden. Met een nieuwe verkeersregelinstallatie die ProRail daar heeft geplaatst krijgen vrachtwagens nu alle ruimte om op de Parallelweg te komen.

Tientallen vrachtwagens op een dag

Bij de overweg op de Giessenzoom konden lange vrachtwagens vaak niet in één keer de Parallelweg op komen. Kees van Dongen, projectmanager bij ProRail, legt uit: “Aan de Giessenzoom is een nieuw bedrijf gekomen. Hierdoor is het vrachtverkeer flink toegenomen. Om de bocht vanaf de overweg naar de Parallelweg te kunnen maken, hebben de vrachtwagens ruimte nodig. Ze komen daarbij kortstondig op de ‘verkeerde’ weghelft. Daarnaast moeten ze bijna altijd voorrang verlenen. Hierbij blijven die vrachtwagens met de achterkant op het spoor staan, wat natuurlijk gevaarlijk is. We horen nu terug dat de nieuwe verkeerssituatie, met de verkeerslichten, echt een enorme verbetering is voor chauffeurs en de machinisten van Qbuzz.”

  • Het stoplicht staat op rood en vrachtwagens krijgen de ruimte om de bocht te maken
    Het stoplicht staat op rood en vrachtwagens krijgen de ruimte om de bocht te maken
  • De oude situatie: vrachtwagens moeten stilstaan op de overweg om op de Parallelweg te komen
    De oude situatie: vrachtwagens moeten stilstaan op de overweg om op de Parallelweg te komen
  • Alleen als er verkeer op de Giessenzoom aankomt, gaat het stoplicht op rood
    Alleen als er verkeer op de Giessenzoom aankomt, gaat het stoplicht op rood
  • Verkeer op de Parallelweg dat rechtdoor gaat, hoeft niet te wachten op de trein
    Verkeer op de Parallelweg dat rechtdoor gaat, hoeft niet te wachten op de trein

Veiligere situatie

Dat laat ook een woordvoerder van Qbuzz, de vervoerder op de MerwedeLingeLijn, weten. “Onze machinisten merken dat het vrachtverkeer sinds de nieuwe situatie veilig en op tijd over de overweg kan rijden zodat wij zonder problemen of onveilige situaties de overweg kunnen passeren.” Machinisten gebruikten regelmatig de claxon rond de overweg om chauffeurs te waarschuwen. Dat is tot tevredenheid van omwonenden nu verleden tijd. Ook de gemeente Hardinxveld-Giessendam, waar de samenwerking gedurende het project goed mee verliep, is tevreden over het eindresultaat.

Start pilot

Op andere plekken staan automobilisten soms langer dan gewenst stil voor verkeerslichten in de buurt van een overweg. De nieuwe verkeersregelinstallatie in Giessenzoom is daarom tevens de start van een pilot. In die pilot wordt gekeken of vergelijkbare verkeerssituaties door het hele land heen ook kunnen worden aangepast. Hierdoor kunnen we dit soort overwegen veilig houden, maar ook zorgen dat automobilisten sneller hun reis kunnen vervolgen.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers