Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Verlichting en omgeving

Nieuws

29 januari 2020

Het opstelterrein bij Windesheim (RGS) is sinds mensenheugenis met verlichting uitgerust, hoewel die vaak uit stond. Op het vernieuwde opstelterrein parkeren vervoerders treinen en maken ze schoon of plegen licht onderhoud. Nu we het terrein vernieuwen, verduurzamen we ook de verlichting.

Vermindering van lichtuitstraling

De aanpassing van het emplacement (rangeerterrein) en de verlichting zijn onderdeel van de aangevraagde en verleende omgevingsvergunning. De vergunning stelt eisen aan de lichtuitstraling en de beperking daarvan. ProRail doet echter meer dan de vergunning vraagt.

LED-lampen

Bovenop de eisen vanuit de milieuvergunning heeft ProRail haar eigen duurzaamheidsbeleid. Van daaruit kiezen wij ervoor om de verlichting volledig om te bouwen naar LED-verlichting. Het voordeel hiervan is dat deze lampen minder lichtverstrooiing geven dan conventionele verlichting. Dat betekent dus minder hinder voor de omgeving. Bovendien gebruiken LED’s veel minder stroom en gaan ze veel langer mee.

Amberkleurig en automatisch dimmend

De kleur van de verlichting is zodanig gekozen dat deze vrijwel geen verstoring geeft voor zoogdieren in het gebied. Dit is amberkleurig licht, waarmee ProRail rekening wil houden met de natuurlijke omgeving. Ze gaan met behulp van bewegingssensoren ook automatisch uit: bij inactiviteit dimmen de lampen vanzelf.

Tijdelijk permanent aan

We zijn nog aan het werk om terrein en installaties af te bouwen. Dat betekent tijdelijk extra hinder. Als onderdeel van het afronden is een deel van het opstelterrein al in gebruik. Daarnaast staan er tijdelijk bouwlampen en brandt de verlichting nu nog permanent. Begin februari plaatsen we de sensoren en regelen we het automatisch dimmen in.

Lees ook meer over het project in het bericht Voortgang uitbreiden opstelterrein, spoorverdubbeling en dive-under bij Zwolle.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers