Vernieuwingswerk in Amsterdam hindert trein én metro

Nieuws

22 april 2024

Treinreizigers tussen Amsterdam en Utrecht en metroreizigers in Amsterdam: opgelet! Door vernieuwingswerkzaamheden zijn er van 28 april tot en met 4 mei aanpassingen in de dienstregeling nodig. We werken aan dwarsliggers, vernieuwen perronkeerwanden en vernieuwen een spoorbrug. “Een bijzondere situatie.”

Veel werk tegelijk

De werkzaamheden vinden plaats op een van de drukste trajecten van Nederland. Daarom voeren we zoveel mogelijk werk in één keer uit, vertelt Wai Ko, coördinerend bouwmanager: “We werken op verschillende plekken tegelijkertijd. Zo vervangen we dwarsliggers onder enkele wissels bij Amsterdam Centraal. We vernieuwen ballast, spoor en bevestigingsmiddelen bij Amsterdam Muiderpoort.

Daarnaast herstellen we de perronkeerwanden op station Amsterdam Amstel. Tot slot gaan we de spoorbrug over de Weespertrekvaart ten zuiden van het Amstelstation conserveren. We maken hem schoon en behandelen roestplekken. Daarna schilderen we het viaduct zodat dit er weer fris uitziet”, vertelt Wai.

Ook metro ligt stil

Dat laatste zorgt voor een bijzondere situatie, legt Wai uit. “Normaal gesproken leggen we niet het trein- én metroverkeer stil. De metro is namelijk vaak het alternatief voor treinen en andersom. Over de brug die we gaan conserveren liggen zowel trein- als metrosporen. Daarom kunnen naast de treinen ook van 1 tot en met 4 mei de metro’s niet rijden tussen Amsterdam Amstel en Spaklerweg. Dat is niet te voorkomen. Als we klaar zijn met die bruggen kunnen ze er weer jaren tegenaan en zien ze er weer als nieuw uit. Dat is het goede nieuws.”

Onderhoud is nodig

Op veel plekken voert ProRail onderhoud uit aan het spoor. Dit is nodig om het treinverkeer veilig en betrouwbaar te houden. Wij werken samen met aannemers aan ongeveer 400 grotere en kleinere projecten en zij werken aan het onderhoud. De hiervoor genoemde klussen zijn daar een paar van. Dat onderhoud proberen we zoveel mogelijk uit te voeren zonder hinder voor reizigers en verladers.

Deze werkzaamheden in Amsterdam hebben grote gevolgen voor zowel trein- als metroreizigers. Op diverse trajecten rond Amsterdam Centraal is de dienstregeling aangepast of rijden er bussen. Reis je in de periode van 28 april tot en met 4 mei van of naar Amsterdam Centraal of tussen 1 en 4 mei met de metro? Plan dan je reis voor vertrek.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Veel werk in Amsterdam

Amsterdam is dé toegangspoort naar Europa. Het monumentale station Amsterdam Centraal dateert uit 1889. Het is een van de drukstbezochte stations in Nederland met dagelijks 200.000 reizigers. Dit aantal blijft stijgen tot ongeveer 275.000 in 2030. Om die reden moet het station grondig worden verbouwd. ProRail gaat niet alleen op het station zelf, maar ook daarbuiten aan de slag.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers