Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Vet! Minder treingeluid

Nieuws

21 maart 2019

Bijna zestig treinen krijgen binnenkort een systeem voor wiel-rail-conditionering om het geluid te verminderen. Het systeem brengt een vette substantie aan tussen de rails en de wielen van de trein. Een trein met dit systeem piept en snerpt minder als de trein door een bocht rijdt. Systeemspecialist Sharon van ProRail legt uit hoe dit werkt.

Bekijk: Innovaties bij ProRail: Wiel Rail Conditionering

Voorloper in Europa

Veel mensen hebben een hekel aan het geluid van treinen die door een bocht rijden, het zogenaamde booggeluid. Wiel-rail-conditionering zorgt ervoor dat dit geluid vermindert. ProRail en Strukton hebben het systeem tussen 2011 en 2014 getest op twee Connexxiontreinen op de Valleilijn, vijf Veolia-treinen in het zuiden van het land en acht NS-treinen die door het hele land rijden. Deze tests waren succesvol. Nu krijgen 58 NS-treinen zo’n systeem voor wiel-rail-conditionering. We zijn hiermee een voorloper in Europa, onze Europese collega’s volgen dit project dan ook op de voet. Wiel-rail-conditionering zorgt trouwens niet alleen voor minder geluid, maar leidt ook tot minder slijtage en aanhechting van vuil.

ProRail verbetert door innovatie

Kijk voor meer innovaties en video’s op op werkenbijprorail.nl.

Meer weten over geluid langs het spoor?

Naast wiel-rail-conditionering neemt ProRail ook andere maatregelen tegen geluidshinder

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers