Voorbereiden op de Omgevingswet

Nieuws

18 mei 2021

ProRail en Rijkswaterstaat stomen hun organisaties klaar voor de komst van de Omgevingswet, die in 2022 in werking moet treden. In de Omgevingswet komen alle wetten voor de leefomgeving samen, zoals wetten en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Dat heeft grote gevolgen voor de werkwijze van beide organisaties.

Ingrijpende operatie

De invoering is een ingrijpende operatie, die gevolgen heeft voor de samenwerking met partners. Ook de wijze van werken verandert omdat er nieuwe instrumenten zijn toegevoegd.

Stefan Jak, programmaleider Implementatie Omgevingswet bij ProRail en Margreet Hobbelen, programmadirecteur Omgevingswet bij Rijkswaterstaat bereiden de komst van de Omgevingswet voor. In een podcast gaan ze met elkaar in gesprek en delen ze de uitdagingen en dilemma’s; wat betekenen de veranderingen in de praktijk? Hoe geven we straks ruimte aan nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk? Hoe kijken ze aan tegen de verandering dat gemeenten steeds vaker in de lead zijn?

Omgevingswetplein

Op het Omgevingswetplein kun je lezen, horen en zien met welke vraagstukken medewerkers van ProRail en Rijkswaterstaat te maken krijgen.

Bezoek het plein

Spannender, leuker en interessanter

Ook strategisch omgevingsmanager Elisabeth Sijbrandij van Rijkswaterstaat deelt haar verhaal. Ze vertelt hoe ze samen met collega’s en partners het Nationaal Water Programma heeft opgesteld volgens de bedoeling van de Omgevingswet. “Werken volgens de bedoeling van de Omgevingswet maakt het spannender, leuker en interessanter’,  zegt Elisabeth. Lees hier wat ze er nog meer over vertelt.  

Omgevingsmanager Eric Westerhuis van ProRail deelt op het Omgevingswetplein zijn kijk op het betrekken van de omgeving en hoe je je kunt voorbereiden op de Omgevingswet. In een webinar verspreidt hij die inzichten binnen zijn organisatie.

Werken volgens de bedoeling van de Omgevingswet maakt het spannender, leuker en interessanter.

Elisabeth Sijbrandij strategisch omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat

Verhalen over de voorbereiding

Het Omgevingswetplein is een initiatief van Rijkswaterstaat en ProRail, die sinds 2011 in een strategische alliantie de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling verder versterken, onder meer op het gebied van de Omgevingswet. Op het Omgevingswetplein zijn verhalen van Rijkswaterstaat, ProRail én samenwerkingspartners te vinden over het voorbereiden op de Omgevingswet.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers