Voormeer­passage open, ‘rondje Naardermeer’ is nu een feit

Nieuws

18 december 2019

De nieuwe onderdoorgang onder de spoorlijn bij het Naardermeer is opengesteld op dinsdag 17 december: de noord- en zuidkant van het Naardermeer zijn nu verbonden bij de Karnemelksloot in Naarden. Daardoor kan er nu helemaal rond het Naardermeer gefietst en gewandeld worden: het bekende ‘rondje Naardermeer’.

Faunapassage

Ook dieren kunnen, via een speciale corridor van de tunnel gebruik maken. Dat is belangrijk omdat het spoor tussen Naarden en Weesp een hindernis is voor veel diersoorten die in het natuurgebied Naardermeer leven. De Voormeerpassage is de grootste van de negen faunapassages die het leefgebied van bijvoorbeeld otters, kikkers en ringslangen vele malen groter maakt. 

De Karnemelksloot krijgt bovendien een doorgetrokken oever onder het spoor door, waardoor een zogenaamde natte ecologische verbinding ontstaat. De nieuwe verbinding ligt in het gebied van Natuurmonumenten. Nu ziet het er nog wat kaal uit maar straks groeien hier allerlei kruiden en bloemen. De gemeente Gooise Meren gaat de verbinding beheren.

Samen met de gemeente Gooise Meren, provincie Noord-Holland en Natuurmonumenten werkte ProRail aan enkele grote projecten rond station Naarden-Bussum. De nu opengestelde Voormeerpassage is gebouwd in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers