Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Lekker zitten terwijl je wacht

Nieuws

6 juli 2020

Wachten op de trein mag best fijn zijn! Daarom zorgt ProRail voor veilig en prettig stationsmeubilair. Jacqueline Velzeboer van ProRail Stations legt in deze video uit wat er bij de keuze van 'stationsoutillage' komt kijken. Dat is meer dan je denkt... Kijk je mee?

Bekijk: Waarom staat het station niet vol met bankjes? Een uitleg over meubilair op stations

Look and feel 

De look and feel van stations wordt medebepaald door de bankjes en zitplekken van ProRail. Een aantal jaar geleden is het programma Stationsoutillage opgezet om het meubilair op stations een nieuwe look te geven. “Samen met de vervoerders, Bureau Spoorbouwmeester, ontwerpers, leveranciers, civiele aannemers en ingenieursbureaus wordt het meubilair van papier tot leven gebracht op de stations," legt Jacqueline uit. “Het liefst plaatsen we het meubilair als er al op het station gewerkt wordt, zodat we efficiënt werken en zo min mogelijk hinder veroorzaken.”

Elk station heeft iets anders nodig

Comfort en een warme uitstraling zijn belangrijke pijlers van het programma, maar ook de praktische kant van het meubilair speelt een rol. Een station moet fijn, maar ook overzichtelijk, toegankelijk, herkenbaar, duurzaam en veilig zijn. Over elke materiaalkeuze, verbinding en sterkte van de ondergrond is daarom nagedacht en op elke locatie betekent dat weer iets anders," zegt Jacqueline.

Beperkte ruimte

Ze vult aan: “We letten op verschillende aspecten. Hoeveel reizigers stappen hier bijvoorbeeld in en uit, waar stopt de trein, wat is de windrichting en hoeveel ruimte hebben we? Daarom is het niet mogelijk om het station en de perrons vol te zetten met bankjes voor iedereen. Hoe graag we dat ook willen. De overzichtelijkheid, toegankelijkheid en veiligheid van het station spelen hierin een belangrijke factor.

Meer van deze tijd

Inmiddels is een kwart van de Nederlandse stations volgens de nieuwe stijl gemeubileerd. De komende tien jaar vervangt ProRail het perronmeubilair op een kleine tweehonderd stations in Nederland. Je kan het nieuwe stationsmeubilair herkennen aan het materiaal en de kleur. Waar de oude bankjes nog zwart en van metaal zijn, wordt bij het nieuwe meubilair gekozen voor natuurlijke materialen met een warme kleurstelling, zoals hout. Ook worden er ronde zitplekken neergezet, die we poefjes noemen. Bij het ontwerp van het nieuwe meubilair is als uitgangspunt genomen dat de meubels meer van deze tijd moeten zijn. 

Corona-impact

Deze video is voor de coronapandemie opgenomen. Hoewel iedereen weer met de trein mag reizen, geldt nog wel het advies: mijd drukte. Dat is een hele omslag en heeft direct impact op de manier waarop ons programma en onze partners werken. Desondanks kunnen onze werkzaamheden met een aantal aanpassingen gewoon doorgaan. Daar zijn we erg blij mee en we zijn onze collega’s en partners dan ook dankbaar dat zij dit mogelijk maken in deze onzekere tijden! 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers