Start leegpompen bouwkuip Groningen

Nieuws

7 augustus 2023

Vanaf maandag 7 augustus 2023 legt aannemer Strukton de bouwkuip achter het stationsgebouw in Groningen weer droog. De badkuip wordt dan weer een bouwkuip. Een grote pomp voert het water af. Er wordt dag en nacht gewerkt en de werkzaamheden duren tot en met vrijdagochtend 11 augustus. De overlast is minimaal.

Bouwkuip onder water

De bouwkuip achter het stationsgebouw staat sinds mei dit jaar helemaal onder water. Dit doen we om de wanden van de bouwkuip van constante druk te voorzien. Eind juli is de vloer van de bouwkuip onder water gestort. Nu zijn we er klaar voor om de kuip weer leeg te pompen. Dat gebeurt met een grote pomp in het water.

Het opgepompte water voeren via HDPE-leidingen af naar het Noord-Willemskanaal. HDPE staat voor hogedichtheidspolyetheen. Dit is een soort kunststof dat het water afstoot.

24 miljoen liter water

De tijdelijke badkuip zit nu vol met 24 duizend m3 water. In één m3 zit duizend liter, dus zo’n 24 miljoen liter water hielden de diepwanden zo lang op hun plek. Het leegpompen van de kuip gebeurt met maximaal 375 m3 per uur. Dat is best veel als je weet dat een vrachtwagen met een grote cilindrische tank 35 m3 kan houden.

Verschillende inspecties

De pomp wordt iedere dag tussen 12.00 en 08.00 uur aangezet. We pompen dan drie meter water af. Tussen 08.00 en 12.00 uur voeren we verschillende inspecties uit. Zo wordt de bouwkuip gecontroleerd, de omgeving in de gaten gehouden en het stationsgebouw gecheckt. Per shift werken er zo’n 15 mensen, waaronder duikers die na iedere pompslag de diepwanden controleren op lekkages. Op vrijdagochtend 11 augustus staat de bouwkuip weer droog.

Groningen Spoorzone

Steeds meer mensen reizen van en via station Groningen. Met de bouw van een ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel, fietsenstalling, busonderdoorgang en een nieuw busstation maken we het station klaar voor de toekomst. Naast toegangspoort tot de regio wordt het station een van de visitekaartjes van de stad.

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers