Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Verkeer in Diemen vanaf nu onder het spoor door

Nieuws

25 januari 2023

Na ruim twee jaar van bouwactiviteiten is gisteravond de nieuwe onderdoorgang in Diemen open gegaan voor het verkeer. Hiermee kunnen we de oude overweg in de Ouddiemerlaan afsluiten. “De beste overweg is geen overweg”, aldus regiodirecteur Harro Homan.

Mijlpaal

De afgelopen week kondigden twee tekstkarren met een afteller de openstelling al aan, zodat weggebruikers zich konden voorbereiden. Gisteravond was het dan zover. Nadat aannemer Mobilis-Hegeman ’s nachts de bebording had aangepast en de bouwhekken had verzet, reden de eerste auto’s en een enkele fietser rond 22:30 uur door de onderdoorgang. Hiermee is een mijlpaal in het project bereikt.

Projectmanager Jaap van Beek van aannemerscombinatie Mobilis-Hegeman: “We hebben met veel oog voor veiligheid en kwaliteit deze onderdoorgang gebouwd, in goede samenwerking met alle partijen. We zijn trots op het resultaat en feliciteren ProRail, de gemeente en inwoners van Diemen met deze veilige onderdoorgang.”

 • Het verkeer in Diemen gaat nu onder het spoor door
  Het verkeer in Diemen gaat nu onder het spoor door
 • De onderdoorgang zorgt voor meer veiligheid en een beter doorstroming
  De onderdoorgang zorgt voor meer veiligheid en een beter doorstroming
 • De overweg in de Ouddiemerlaan is al afgesloten
  De overweg in de Ouddiemerlaan is al afgesloten
 • De overweg wordt nog weggehaald
  De overweg wordt nog weggehaald

Overweg weg

Ook ProRail is blij dat de overweg nu kan worden afgesloten. Harro: “Samen met het ministerie investeren we veel in het ondertunnelen of beter beveiligen van overwegen. Dit komt zowel het treinverkeer als weggebruikers ten goede. Immers: de beste overweg is geen overweg. In Diemen geldt dat zeker, omdat zowel het treinverkeer als het verkeer op de Ouddiemerlaan toenam. Mensen stonden steeds vaker en langer te wachten. Dat leverde soms gevaarlijk gedrag op. Maar ook hulpdiensten stonden regelmatig vast. Dat is echt een ongewenste situatie.”

Ook wethouder Hans Prins van de gemeente Diemen ziet dit voordeel. “Het is best ingrijpend als je in het centrum van Diemen in bewoond gebied en op een drukke verkeersader een spooronderdoorgang gaat bouwen. Tegelijk merk ik ook dat veel inwoners beseffen waarom we dit hebben gedaan. Want door de spooronderdoorgang komt er een einde aan gevaarlijke situaties in de buurt van het station. Ook is er nu een vrije doorgang zonder oponthoud voor de nood- en hulpdiensten en alle verkeer.”

De beste overweg is geen overweg.

Harro Homan regiodirecteur bij ProRail

Nog niet helemaal klaar

Na de openstelling is het project nog niet helemaal af. Harro: “De tijdelijke Ouddiemerlaan en de overweg zijn nu afgesloten en hebben hun taak gedaan. Nu wordt het tijd om ze weg te halen. Dat doet de aannemer de komende maanden. In het eerste weekend van maart is daarom geen treinverkeer mogelijk. Ook wordt perron 2 van station Diemen aangepast. Perron 2 wordt opgeschoven richting de onderdoorgang, zodat ook het station mooi aansluit en alles straks één geheel vormt. Daarna gaat Mobilis-Hegeman ook de buitenruimte opnieuw inrichten. Maar eerst met z’n allen door die prachtige onderdoorgang.”

Onder het spoor door

Diemen heeft een nieuwe spooronderdoorgang. Met de aanleg verdwijnt een obstakel in de verbinding tussen Diemen Noord en Diemen Centrum. Dit gaat zorgen voor een betere doorstroming. Nood- en hulpdiensten, bussen en overig wegverkeer wachten straks niet meer voor gesloten spoorbomen.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers