Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Traject Arnhem-Nijmegen vrij van overgangen na opening Grifttunnel

Nieuws

2 november 2021

Op maandagochtend 1 november is de Grifttunnel in Elst officieel geopend door wethouder Wijnte Hol, gedeputeerde van de provincie Gelderland Christianne van der Wal en Dorothé Wennekendonk van ProRail. Ook aannemer Heijmans was hierbij aanwezig. In de middag zijn de omleidingen opgeheven en kon het verkeer voor het eerst door de tunnel rijden.

Laatste spoorwegovergang verdwenen

Om de opening te vieren organiseerde de gemeente Overbetuwe donderdag 28 en vrijdag 29 oktober voor omwonenden rondleidingen door de tunnel. Daar was veel animo voor: al binnen drie dagen was het aantal beschikbare plekken op donderdag volgeboekt.

De ingebruikname van de Grifttunnel is een bijzonder moment voor de betrokken partijen. Het traject Arnhem-Nijmegen is nu namelijk vrij van spoorwegovergangen. De realisatie van de tunnel is een samenwerking tussen de gemeente Overbetuwe, ProRail en de aannemers Heijmans, Strukton en Mobilis-Hegeman. De werkzaamheden aan de spoorwegovergangen en omliggende wegen begonnen in juli 2019. Het project kostte bijna 30 miljoen euro en werd gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Gelderland en de gemeente.

Druk bereden spoor

Het ministerie en ProRail zijn al jaren in heel Nederland bezig om spoorwegovergangen veiliger te maken. Het stuk tussen Arnhem-Nijmegen is een van de drukst bereden spoortrajecten van Nederland. Er passeren 24 treinen per uur. De spoorwegovergangen in Elst waren daardoor vaak gesloten, wat leidde tot lange wachttijden voor hulpdiensten en ander wegverkeer en de nodige hinder voor omwonenden. Door de realisatie van Viaduct Dijkakkers en de Grifttunnel is aan deze situatie een einde gekomen. Weg- en treinverkeer kruisen elkaar niet meer gelijkvloers, waardoor het verkeer sneller en veiliger zijn weg kan vervolgen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers