Wees geen ei bij het spoor

Nieuws

30 maart 2018

Of het nu gaat om een ommetje met de hond, even een route afsnijden of eieren zoeken: lopen langs of over het spoor is verboden. Het is namelijk levensgevaarlijk. Samen met het Spoorwegmuseum heeft ProRail eerder een attractie ontwikkeld, waarin je ervaart hoe het is om verrast te worden door een voorbijrazende trein.

Bekijk: Spoorlopers zorgen voor veel vertraging

Ongevallen voorkomen

Spoorlopen is erg gevaarlijk. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. Om ongevallen te voorkomen, remt een machinist direct als hij iemand op of rond het spoor ziet. Ook andere treinen op dat traject moeten stapvoets verder rijden, totdat de ‘storing’ is verdwenen. Dit levert voor meerdere treinen vertraging op.

Een paar cijfers

  • Een trein die 130 km/uur rijdt, heeft een remweg van 600 meter. Een trein kan nooit in één keer stilstaan, en komt ook weer traag op snelheid.
  • Spoorlopers veroorzaken 3,5 uur treinvertraging per dag: bijna 30% van alle treinvertragingen.
  • Lopen langs het spoor kan je een boete opleveren van 140 euro.

Het Spoorwegmuseum

Met een bezoek aan het Spoorwegmuseum reis je op een verrassende manier door 175 jaar geschiedenis. Er is van alles te doen, zowel binnen als buiten. Zo stap je in het echte rijtuig van de koninklijke familie. Je maakt in een spannende rit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven. En je ervaart hoe het is om verrast te worden door een voorbijrazende trein(link is external).

Bekijk: Spoorlopers groot probleem op het spoor

Mocht je er tijdens de Paasdagen op uit willen gaan, kom dan naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Gepubliceerd op do 30 maart 2018

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers