Werk aan bruggen en sporen in Friesland

Nieuws

24 november 2021

ProRail werkt de komende periode aan sporen en bruggen in Friesland. Het gaat om groot onderhoud en vervanging van een spoorbrug. Daarom rijden er vanaf 27 november tot en met 5 december bussen in plaats van treinen tussen Leeuwarden en Harlingen. Op twee dagen in deze periode rijden er ook vervangende bussen tussen Leeuwarden en Sneek.

Onderhoud en vervanging

Onderhoud aan sporen is belangrijk. Hiermee zorgen we voor de betrouwbaarheid van de treindienst en voorkomen we hinder voor reizigers. Tussen Leeuwarden en Harlingen vernieuwen we daarom delen van het spoor, spoorgrind en dwarsliggers.

Deze periode gebruiken we ook om een spoorbrug te vervangen over de Arumervaart. Deze spoorbrug stond voor volgend jaar op de planning, alleen bleek hij bij de eerste voorbereidingen van het werk deze zomer kwetsbaarder dan verwacht. Daarom gaan we hem nu sneller vervangen. Doordat we werkzaamheden combineren beperken we de overlast voor treinreizigers en omgeving.

Raadpleeg een reisplanner

Archiefbeeld van een werktrein
Archiefbeeld van een werktrein

Hefcilinder HRM-brug

Nog een spoorbrug pakken we aan: op het traject tussen Leeuwarden en Harlingen ligt ook een draaibrug over het Van Harinxmakanaal, HRM genaamd. In de brug zorgt een grote hefcilinder ervoor dat de brug kan openen voor scheepvaart. We vervangen het binnenwerk van deze cilinder omdat eerder bij een vergelijkbare cilinder in een andere brug, de zogenaamde HRMK-brug, plotseling schade ontstond. Met deze ingreep willen we dat voor deze HRM-brug voor zijn door preventief onderdelen te vervangen.

Door de werkzaamheden kan de brug tijdelijk niet open. Daardoor is de scheepvaart in genoemde periode gestremd voor schepen die niet onder de brug door passen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers