Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Werk bij Hoogeveen voor een verbeterde dienstregeling

Nieuws

1 juni 2023

Een kortere reistijd, maar vooral een betere overstap in Zwolle en Groningen. Daarvoor wordt de spoorboog van Hoogeveen aangepast. Dat zijn de twee ‘bochten’ in het spoor aan weerszijden van station Hoogeveen. Door de spoorboog iets te verruimen, kunnen doorgaande treinen straks op snelheid blijven rijden en hoeven ze niet meer af te remmen.

Wanneer en waar?

De werkzaamheden die uitgevoerd worden tussen donderdag 8 en donderdag 22 juni, vinden globaal plaats tussen de Kinholtsweg en het viaduct Middenveldweg in Hoogeveen. Bij het Treantziekenhuis Bethesda en het spoorviaduct over de A28 verruimen we het eerste deel van de boog. Het spoor en bovenleiding wordt hier iets verlegd. Op het station van Hoogeveen verwijderen we het extra derde spoor dat inmiddels niet meer nodig is. We passen delen van het perron aan, plaatsen meubilair en schilderen de perronkap.

Overweg Pesserstraat

We verbeteren de veiligheid op de spoorwegovergang Pesserstraat/Toldijk. Over een langere lengte scheiden we het fietsverkeer van het autoverkeer. Ook voegen we een middengeleider toe tussen de autorijstroken. Tijdens de werkzaamheden is de spoorwegovergang Pesserstraat/Toldijk afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Middenveldweg óver het spoor.

Ter hoogte van het tweede deel van de spoorboog, direct na het station in de richting Groningen, verleggen we het spoor, de kabels en bovenleiding ongeveer 15 meter naar het noordwesten.

TT-Assen

Normaal gebruiken we het liefst zoveel mogelijk weekenddagen voor werkzaamheden, omdat er dan minder mensen reizen met de trein. Dat gaat alleen niet op voor het weekend van de TT. Dus moeten de treinen dat weekend weer rijden. Daarom is de planning van een donderdag tot een donderdag uitzonderlijk.

Businzet en omreizen Advies voor reizigers van:

Groningen - Zwolle: reis met de trein via Leeuwarden. In- en uitchecken op Station Leeuwarden hoeft niet. NS zet extra treinen in: er rijdt in de spits vier keer per uur een Intercity van Zwolle naar Leeuwarden in plaats van twee keer.

Groningen/Zwolle - Hoogeveen/Beilen/Assen: NS zet bussen in die op deze stations stoppen. Ook rijden er snelbussen tussen Zwolle en Assen. De Sprinter tussen Groningen en Assen blijft rijden.

Bestemming stations tussen Leeuwarden en Groningen: reis met de trein via Leeuwarden naar je eindbestemming. Check op station Leeuwarden uit bij NS en in bij Arriva.

Ga voor meer informatie naar ns.nl

Afronding

De werkzaamheden zijn een vervolg op de werkzaamheden van mei vorig jaar. Toen kon het werk niet afgerond worden. Materieelgebrek als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie zorgde er voor dat de planning moesten worden aangepast naar de komende uitvoeringsperiode.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Aanpassen spoorboog

Tussen Groningen en Zwolle ligt een spoorboog. Bij deze bocht moeten treinen afremmen. De spoorboog wordt aangepast waardoor treinen straks sneller kunnen rijden. Dit zorgt voor een kortere reistijd en een verbeterde overstap voor reizigers naar Groningen en Zwolle.

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers