Hoogeveen : Aanpassen spoorboog bij Hoogeveen

Tussen Groningen en Zwolle ligt een spoorboog. Bij deze bocht moeten treinen afremmen. De spoorboog wordt aangepast waardoor treinen straks sneller kunnen rijden. Dit zorgt voor een kortere reistijd en een verbeterde overstap voor reizigers naar Groningen en Zwolle.

Locatie
Hoogeveen
Programma
Spoorplan Noord-Nederland
Startdatum
2020
Einddatum
2022

Kortere reistijd en betere overstap

In de huidige situatie remmen treinen in de bocht bij Hoogeveen af tot 80 kilometer per uur. Door aanpassing van het spoor aan beide kanten van het station hoeft dat straks niet meer. De treinen kunnen op snelheid blijven rijden. Hierdoor kan de dienstregeling worden aangepast tussen Groningen en Zwolle. Dit zorgt voor een kortere reistijd en een betere overstap.

Dat doen we zo

We verleggen het spoor iets voor de snelweg A28, richting het Bethesdaziekenhuis. Op de brug over de snelweg buigt het spoor weer terug en snijdt de boog af. Hier verleggen we het spoor een aantal meters in noordelijke richting.

Bij het station blijft het spoor op z’n plek. Hier halen we wel het noordelijke perronspoor en de wissels weg. Na het station, bij de overweg Toldijk/Pesserstraat, verschuift het spoor naar het noordwesten. Hier verleggen we het spoor tot maximaal vijftien meter. Het spoor gaat verder van de Stuifzandseweg en Prilleweg liggen. Vanaf het viaduct over de N374 bij het Oude Diep blijft het spoor op z’n huidige plek.

Spoorplan Noord-Nederland

Dit project maakt onderdeel uit van het programma  Spoorplan Noord-Nederland. In dit project wordt het spoornetwerk naar de noordelijke provincies verbeterd. De nieuwe spoorboog zorgt voor betere verbindingen naar Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Lees meer over dit programma

Verbeteren station

Naast dat we op het station het noordelijke perronspoor en de wissels weghalen gaan we ook de perrons vernieuwen en voorzien van nieuw meubilair. Het stationsgebouw krijgt een nieuwe pui en er komt een hellingbaan. De stationsliften krijgen een grote onderhoudsbeurt.

Veilige overgang en geluidsmaatregelen

We verbeteren de veiligheid op de spoorwegovergang Toldijk/Pesserstraat. Deze overweg ligt direct naast het station. Over een langere lengte scheiden we het fietsverkeer van het autoverkeer. Ook voegen we een middengeleider toe tussen de autorijstroken.

Op twee locaties voeren we geluidmaatregelen uit. Deze maatregelen nemen we mee tijdens de uitvoering van de werkzaamheden aan de spoorboog. Het gaat om geluidschermen van een meter hoog bij Het Hoge Holt en raildempers bij de De Holtmaden. De locaties kun je vinden op deze kaart.

Nieuws over dit project

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers