Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Hoogeveen : Aanpassen spoorboog bij Hoogeveen

Tussen Groningen en Zwolle ligt een spoorboog. Bij deze bocht moeten treinen afremmen. De spoorboog wordt aangepast waardoor treinen straks sneller kunnen rijden. Dit zorgt voor een kortere reistijd en een verbeterde overstap voor reizigers naar Groningen en Zwolle.

Locatie
Hoogeveen
Programma
Spoorplan Noord-Nederland
Startdatum
2020
Einddatum
2023

Kortere reistijd en betere overstap

In de huidige situatie remmen treinen in de bocht bij Hoogeveen af tot 80 kilometer per uur. Door aanpassing van het spoor aan beide kanten van het station hoeft dat straks niet meer. De treinen kunnen op snelheid blijven rijden. Hierdoor kan de dienstregeling worden aangepast tussen Groningen en Zwolle. Dit zorgt voor een kortere reistijd en een betere overstap.

Dat doen we zo

We verleggen het spoor iets voor de snelweg A28, richting het Bethesdaziekenhuis. Op de brug over de snelweg buigt het spoor weer terug en snijdt de boog af. Hier verleggen we het spoor een aantal meters in noordelijke richting.

Bij het station blijft het spoor op z’n plek. Hier halen we wel het noordelijke perronspoor en de wissels weg. Na het station, bij de overweg Toldijk/Pesserstraat, verschuift het spoor naar het noordwesten. Hier verleggen we het spoor tot maximaal vijftien meter. Het spoor gaat verder van de Stuifzandseweg en Prilleweg liggen. Vanaf het viaduct over de N374 bij het Oude Diep blijft het spoor op z’n huidige plek.

Spoorplan Noord-Nederland

Dit project maakt onderdeel uit van het programma  Spoorplan Noord-Nederland. In dit project wordt het spoornetwerk naar de noordelijke provincies verbeterd. De nieuwe spoorboog zorgt voor betere verbindingen naar Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Lees meer over dit programma

Veilige overgang en geluidsmaatregelen

We verbeteren de veiligheid op de spoorwegovergang Toldijk/Pesserstraat. Deze overweg ligt direct naast het station. Over een langere lengte scheiden we het fietsverkeer van het autoverkeer. Ook voegen we een middengeleider toe tussen de autorijstroken.

Nieuws over dit project

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers