Werkzaamheden Lage Gouwespoorbrug op schema

Nieuws

20 oktober 2022

In Gouda werken we aan de Lage Gouwespoorbrug, de brug over de Gouwe waarover de R-net trein van Gouda naar Alphen aan de Rijn rijdt. De brug raakte beschadigd bij een aanvaring in 2018 en wordt nu definitief hersteld. Samen met aannemer Qumey werken we dag en nacht om de brug op 31 oktober weer zo goed als nieuw op te leveren. Op dag 5 van 16 ligt het werk goed op schema.

Knik in de brug

Peter van Dijk, bouwmanager bij ProRail, is bijna dagelijks in Gouda te vinden. “Door de aanvaring is er een soort knik ontstaan in de zijkant van de brug en waren de onderligger en de verstijvingsschotten in de brug erg vervormd. Die schotten moeten we herstellen dan wel vervangen. Maar je kunt niet zomaar onderdelen uit een brug halen. Het is een stijve constructie waar enorme spanning op staat. Daarom moesten we eerst die spanning verminderen.”

Op deze draaibrug liggen de sporen niet in ballast, maar zijn ze ingegoten in een hele harde lijmlaag. Die laag zorgt ervoor dat de sporen goed verankerd liggen op de brug. Peter: “Die sporen hebben we er eerst uitgehaald. Vervolgens hebben we een kant van de brug verzwaard met 14 grote watertanks met een gewicht van ongeveer 14 ton. Daardoor verminderde de spanning op de stalen onderbalk. Zo konden we die balk verwijderen en kunnen we de beschadigde onderdelen herstellen.”

  • Watertanks op de brug
    Watertanks op de brug
  • Op maat snijden schotten
    Op maat snijden schotten
  • Peter van Dijk bouwmanager bij ProRail
    Peter van Dijk bouwmanager bij ProRail

Weer in model

Die schotten zijn eruit gebrand en worden nu met grote voorhamers recht geslagen en met vijzels weer in model gedrukt. De komende dagen werken we verder aan het herstellen en vastzetten van de schotten en brengen we de onderbalk weer terug. Peter: “Dat betekent vooral heel veel lassen. Eind volgende week gaan we het spoor weer ingieten. Dat heeft een paar dagen nodig om goed te kunnen uitharden en drogen.”

Dat is niet het enige wat er gaat gebeuren. “We zijn nu ook gelijk in de gelegenheid om de brug te schilderen. Het is een crashactie maar het is toch gelukt om het grootste gedeelte te voorzien van een nieuwe laag, waardoor deze er straks weer mooi uitziet. Mogelijk loopt dit in het voorjaar nog even door in verband met de weersomstandigheden. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat we op 31 oktober weer een goed functionerende en stralende brug opleveren die weer voor lange tijd mee kan.”

Hier kun je live meekijken met de werkzaamheden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers