Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Wisselvernieuwing oostkant Amersfoort op stoom

Nieuws

28 juli 2020

ProRail is op woensdag 22 juli begonnen met het vernieuwen van wissels aan de oostkant van station Amersfoort Centraal. De oude wissels gingen te vaak in storing. In elf dagen tijd vervangen we, samen met aannemer Dura Vermeer, zes verouderde wissels door een nieuw type hogesnelheidswissels, die een stuk betrouwbaarder zijn.

Het eerste wissel is afgelopen zondag 26 juli op zijn plek gebracht. Het laatste wissel is eind volgend jaar aan de beurt. Deze wisselvernieuwing is onderdeel van een grootschalig wisselvernieuwingsproject rond Amersfoort, dat tot 2024 zal duren. 

Meer treinen en een hogere snelheid

Zo'n 120 wissels op station Amersfoort zijn namelijk rond de dertig jaar oud en toe aan vervanging. In plaats van alle wissels een-op-een te vernieuwen, kijken we eerst hoe het beter kan. Het is bijvoorbeeld duurzamer om minder wissels terug te leggen. We besparen daarmee op staal, onderhoudskosten en CO2-uitstoot, doordat we in de winter minder wissels sneeuw- en ijsvrij hoeven te houden. Daarnaast ontknopen we de sporen aan de westkant. Omdat er hierdoor zo min mogelijk obstakels overblijven en de wissels beter functioneren, kunnen er meer treinen rijden. Bovendien kunnen ze dan ook nog eens met een hogere snelheid rijden.

Lees verder onder de foto.

Bij Amersfoort is ProRail gestart met grootschalige wisselvernieuwing
Bij Amersfoort is ProRail gestart met grootschalige wisselvernieuwing

Belangrijk verbindingspunt

Amersfoort is één van de drukste verbindingspunten van Nederland, met sporen naar Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Apeldoorn. Het is daarmee een belangrijke schakel tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland. Maar ook internationaal is Amersfoort van groot belang op de Europese corridor "North Sea-Baltic". Het emplacement is één van de grootste van ons land.

Europese subsidie

Van deze werkzaamheden heeft niet alleen het regionale en nationale treinverkeer plezier, ook het Europese reizigers- en goederenvervoer zal hier de vruchten van plukken. Begin juli heeft de Europese Unie mede daarom besloten om een Connecting Europe Facility (CEF) subsidie van ongeveer vijf miljoen euro toe te kennen aan het project. ProRail ziet deze subsidie als een steuntje in de rug en als erkenning voor het werk. 

Lees verder onder de foto.

Een van de nieuwe wissels bij Amersfoort ligt bijna op zijn plaats
Een van de nieuwe wissels bij Amersfoort ligt bijna op zijn plaats

Gevolgen voor het treinverkeer

Tijdens de werkzaamheden blijven de intercity’s en sprinters vanaf station Amersfoort Centraal in alle richtingen rijden. Maar omdat er minder spoor beschikbaar is gaan ze niet zo vaak als je gewend bent. Raadpleeg daarom altijd eerst een reisplanner voordat je op weg gaat. De beperkingen zullen tot en met zondag 2 augustus duren.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers