Wolfheze krijgt onderdoorgang

Nieuws

9 november 2022

De overweg op de Wolfhezerweg in Wolfheze verdwijnt. Dat is weer een stap dichterbij nu de krabbels onder de bestuursovereenkomst zijn gezet door de gemeente Renkum, de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarmee verdwijnt de laatste grote Gelderse overweg in 2024-2025.

Klaar voor de volgende stap

Nu de handtekeningen door het ministerie, de provincie en de gemeente zijn gezet, binden alle partijen zich aan een bijdrage aan deze nieuwe tunnel. ProRail maakt zich klaar voor de volgende stap en maakt het ontwerp definitief.

Als dat gedaan is, nemen we in de eerste helft van 2023 het uitvoeringsbesluit en kan vervolgens de aanbesteding starten. De werkzaamheden aan de onderdoorgang kunnen dan in 2024 beginnen. In 2025 is de onderdoorgang volgens de huidige planning klaar.

Soepeler en veiliger

De veiligste overweg is geen overweg. Daarom leggen we een onderdoorgang aan, waar autoverkeer, fietsers en voetgangers onder de sporen door kunnen. Deze tunnel zorgt ervoor dat het noorden en het zuiden van Wolfheze beter met elkaar verbonden zijn, omdat er geen wachttijden zijn voor de spoorbomen.

Naast het bouwen van een tunnel, passen we de perrons aan zodat het station voor iedereen goed toegankelijk is. Het derde spoor verdwijnt, er verdwijnen wissels en de stationsomgeving wordt opnieuw ingericht.

Landelijk Verbeterprogramma Overwegen

Het is gelukt om de wensen en plannen van verschillende opdrachtgevers integraal in dit project samen te brengen. De aanleg van de onderdoorgang kost in totaal ongeveer 30 miljoen euro. Het Rijk en ProRail dragen hieraan 16 miljoen bij. Een deel van dit bedrag komt vanuit het Landelijke Verbeterprogramma Overwegen (LVO).

Het LVO is een initiatief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de veiligheid en doorstroom op overwegen te verbeteren. De provincie Gelderland en gemeente Renkum dragen respectievelijk 11,7 en 3 miljoen euro bij.

Onderdoorgang

In Wolfheze vervangen we de overweg aan de Wolfhezerweg door een onderdoorgang. Met de komst van deze onderdoorgang verbetert de veiligheid en verkeersdoorstroming. Daarnaast verbeteren we het station in Wolfheze en wordt deze ook toegankelijk voor mensen die minder goed te been zijn. Ook passen we de sporen aan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers