Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Zonnepanelen op station Zwolle

Nieuws

8 april 2019

Deze week start aannemer Bink Solar in opdracht van ProRail met het plaatsen van zonnepanelen op de lage perronkappen van station Zwolle. De werkzaamheden starten eind maart bij de eerste perronkap (spoor 14) en eindigen medio juni bij de kap aan de kant van het Lubeckplein. Met het aanbrengen van panelen op station Zwolle bespaart ProRail duurzaam op energieverbruik door zelf zonne-energie op te wekken.

Weinig hinder voor treinreizigers

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden in de reguliere daguren heeft ProRail met Bink Solar een werkwijze bedacht die de hinder voor treinreizigers minimaliseert. Zo worden de eerste zonnepanelen via het oude busstation geleverd en alle andere zonnepanelen ‘s nachts via het spoor, zodat het treinverkeer er geen last van ondervindt. Met een ‘schaarhoogwerker’ takelt de aannemer vervolgens de zonnepanelen verticaal naar boven op de betreffende perronkap.

Bij de kap van perron 3 en 4 moeten wij ook nieuwe mantelbuizen leggen. Hiervoor is het nodig dat één van de twee trappen wordt afgesloten. Wanneer en hoe lang dit zal zijn, is nog niet bekend. De andere trap kunt u gedurende de werkzaamheden wel blijven gebruiken, dus het perron blijft gewoon bereikbaar.

Een beeld van hoe de zonnepanelen op station Zwolle er uit gaan zien
Een beeld van hoe de zonnepanelen op station Zwolle er uit gaan zien

Hierboven een beeld van hoe de zonnepanelen op station Zwolle er uiteindelijk uit gaan zien.

Opbrengst zonnepanelen

ProRail heeft de ambitie om in 2030 alle energie die we verbruiken zelf op te wekken. Zij wil deze ambitie waarmaken door bijvoorbeeld alle geschikte stationsdaken en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen; zo bouwen we aan het grootste zonnedak van Nederland. Twee jaar geleden zijn er 1.900 zonnepanelen op station Eindhoven geplaatst. Vanaf volgende week is Zwolle aan de beurt. De aannemer plaatst hier in totaal 1000 zonnepanelen, goed voor jaarlijks circa 250.000kwh wat ongeveer gelijk staat aan het jaarlijks verbruik van maar liefst 100 huishoudens!

Duurzaam spoor

ProRail wil in 2030 haar eigen elektriciteitsverbruik zelf op wekken. Dit doen we onder andere door alle (geschikte) stationsdaken, fietsenstallingen en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen en met schermen langs het spoor die spoorgeluid weren en tegelijkertijd energie opwekken. Daarnaast onderzoeken we ook of er innovaties zijn die het mogelijk maken tussen en naast het spoor energie op te wekken. Met de zonnepanelen in Zwolle zet ProRail een volgende stap naar een duurzamere stationsomgeving. Meer over ProRails plan voor een duurzaam spoor vindt u hier.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers