Zwitsers kijken bij ons af

Nieuws

18 januari 2016

ProRail doet het internationaal op meerdere vlakken goed op het gebied van veiligheid. In vergelijking met het buitenland zijn er bij ons bijvoorbeeld relatief weinig ongevallen met baanwerkers en vinden er weinig ontsporingen plaats. Reden genoeg voor onze Zwitserse evenknie om een kijkje in onze veiligheidskeuken te nemen.

Marlyse Roulin (hoofd QSE) en safety officer HansPeter Stoll van de Schweizerischen Bundesbahnen (SBB) vereerden ons vorige week met een bezoek. ProRail vindt veiligheid natuurlijk een belangrijke randvoorwaarde voor het laten rijden van treinen en het doen van onderhoud. De Zwitsers waren onder de indruk hoe ver ProRail is met het meten en verbeteren van de veiligheidscultuur in de spoorbranche. 

Baanwerkers

De SBB-delegatie toonde veel aandacht voor de veiligheid van baanwerkers. Want in Zwitserland gebeuren nog teveel ongevallen met mensen die aan het spoor werken. Ons onderhoudsrooster, de Life Savers Game en ons opleidingsprogramma voor baanwerkers, het digitaal veiligheidspaspoort konden op veel belangstelling rekenen.

Overwegen

Omgekeerd kunnen wij natuurlijk ook van SBB leren. Zo valt bijvoorbeeld de goede Zwitserse prestatie op het gebied van overwegveiligheid op. In Nederland zorgt gevaarlijk gedrag van weggebruikers voor te veel ongevallen op overwegen.

Onderhoud

SBB doet nu nog veel onderhoud zelf en wil dit de komende jaren meer uitbesteden aan de markt. Zij nemen onze kennis over prestatiegericht onderhoud (PGO) daarin mee.

Veiligheid: de cijfers

In ons jaarverslag rapporteren wij over veiligheid. Daarin kun je teruglezen hoe ProRail presteert op het gebied van veiligheid.

Internationale samenwerking

Alleen door goed samen te werken met onze (internationale) partners kan het spoor optimaal presteren. Dat doen we in belang van reizigers- en geoderenvervoerders. We bezoeken onze internationale partners regelmatig om kennis op te doen en te delen. 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers