Meer treinen tussen Haarlem en Zandvoort

ProRail ziet het belang in van een goede bereikbaarheid van Zandvoort op drukke stranddagen en tijdens grootschalige evenementen zoals de Dutch Grand Prix. Daarvoor is het nodig op het traject Haarlem - Zandvoort een aantal maatregelen te nemen. Hiermee wordt het spoor tussen Haarlem en Zandvoort geschikt gemaakt om structureel met meer treinen per uur te rijden. Tijdens warme dagen in de zomer kunnen straks 6 treinen per uur rijden. En ook bij grootschalige evenementen kunnen tijdelijk extra treinen worden ingezet.
Zandvoort

Energievoorziening

De verwachting is dat een groot deel van de toeschouwers met de trein naar het driedaagse evenement komt. Om alles in goede banen te leiden en een betrouwbare treindienst op te zetten moet ProRail een aantal maatregelen nemen. De energievoorziening op het traject Haarlem - Zandvoort is beperkt. Tijdens drukke dagen in de zomer rijden er nu vier treinen. Op een normale dag rijden er op het traject maximaal twee treinen per uur. Tijdens de drie dagen waarop het formule 1 circus in Zandvoort neerstrijkt gaat NS met meer treinen rijden.

Maatregelen

Door onder meer extra kabels aan te leggen tussen het onderstation en de bovenleiding wordt het mogelijk om meer vermogen van en naar de bovenleiding te krijgen. Dit is nodig om overbelasting te voorkomen wanneer er meer treinen gaan rijden. Hierdoor is het mogelijk om de treindienst uit te breiden.

Transfer

Ook moet de capaciteit van station Zandvoort tijdelijk worden uitgebreid. Met de aanleg van twee tijdelijke perrons aan weerzijden van het spoor en het creëren van een extra in- en uitgang van het station, kunnen reizigers sneller en veiliger in- en uitstappen. Daarnaast zetten we samen met de gemeente en NS crowdmanagement in om de grote groep reizigers in goede banen te leiden. 

Samenwerking

ProRail zet zich graag samen met onder andere de Dutch Grand Prix organisatie, de gemeente Zandvoort, omliggende gemeenten, de Provincie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en NS in om de Nederlandse Grand Prix de duurzaamste Grand Prix ter wereld te laten worden door het aanbieden van een betrouwbare en duurzame manier van vervoer per spoor.

Gepubliceerd op